ОТВОРЕНА ТЕМАТСКА ИЗЛОЖБА АРХИВСКИХ ДОКУМЕНАТА

Отворена тематска изложба архивских докумената

АВАНТУРА НА БАЛКАНУ 1915.
слике–успомене–сећања

Данас, 20. новембра 2018, у галерији Архива Војводине, отворена је тематска изложба архивских докумената, Авантура на Балкану 1915, насловљена према истоименом рукопису Дагласа Долда, члана Експедиције за пружање помоћи, који је објавио Архив Војводине, у години националног обележавања завршетка Првог светског рата и присаједињења војвођанских области Краљевини Србији 1918. године.

Поздравну реч присутнима, упутио је др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине.

О изложби архивских докумената, историјском контексту, Првом светском рату и српско-америчким односима, говорио је Саша Адамовић, историчар.

О подстицају, теми, начину рада и избору докумената за изложбу, говорила је Љиљана Дожић, архивски саветник у Архиву Војводине.

Посетиоцима се затим надахнутим речима обратила госпођа Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, информисање и односе с верским заједницама, подсећајући публику на пламено родољубље Михајла Пупина, Србина, професора и хуманисте. Затим је и званично отворила изложбу.

У уметничком делу програма, учествовао је хор најстарије српске Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, којим је дириговао професор Јован Травица. Музички наступ и избор композиција овог, светски признатог гимназијског хора, одушевио је све присутне.

Изложба је отворена до 10. децембра 2018, радним данима од 10.00 до 16.00 сати.

Колективне посете треба најавити телефоном 489 18 26 Љиљани Бубњевић, архивисти за односе са јавношћу у Архиву Војводине.

Опширније: Tематскa изложбa архивских докумената

Scroll to Top