Покрајинска влада за културно стваралаштво у Војводини подржала 372 пројекта у Архиву Војодине

Покрајинска влада за културно стваралаштво у Војводини подржала 372 пројекта у Архиву Војодине

За реализацију 372 уговора из области културног наслеђа, књижевног, сценског и музичког стваралаштва, филмске и визуелне уметности, и културе и уметности националних мањина, Покрајинска влада издвојила је 101 милион динара.

Свечано уручујући уговоре у Амфитеатру, у дворишту Архива Војводине 16. јуна 2020. године, председник Покрајинске владе Игор Мировић казао да је Влада у овој години, без обзира на тежину проблема са којима је суочена, готово сва планирана средства за пројекте из области културе и издвојила.

„Војводина, у свим сферама културног стваралаштва прати трендове у савременој уметности, али и своју културну и националну баштину негује кроз нове
културне програме. Због тога ће Покрајинска влада и наредних година наставити тренд значајнијег финансирања пројеката из области културе“, изјавио је Мировић.

Председник је изразио захвалност свим културним ствараоцима на томе што, како је нагласио, нит идеје, уметности и креативности исказују, представљају и успевају да одрже и у тешким временима.

Истакавши да је буџет Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама у последње две године удвостручен, ресорни секретар Драгана Милошевић казала је да начин на који се једно друштво односи према култури утиче на начин на који ће нас се потомци сећати, те да је стога брига о култури морална обавеза свих нас.

„Своју културу морамо да развијамо, унапређујемо, обогаћујемо и остављамо отвореном за квалитетније утицаје, јер је она вредност једног народа. Она сведочи о његовој историји и идентитету, а њен значај кључан је за напредак цивилизације“, изјавила је Милошевићева.

Обраћајући се у име стваралаца који су добили средства на овогодишњем конкурсу, глумац и сценариста Радош Бајић рекао је да савременике једно време памти по путевима, мостовима и фабрикама, али понајпре по ономе што остане у областима духовног стваралаштва, културе и баштине.

Scroll to Top