ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ ГРЧКЕ У БЕОГРАДУ

Делегација Архива Војводине, у саставу: др Драгана Катић, Љиљана Бубњевић и Жељко Радаковић, била је у уторак, 19. септембра 2023. године у посети Aмбасади Републике Грчке у Београду. Састанак је одржан са амбасадорком Маријом Леванти, првим саветником Aмбасаде Константиносом Андрулакисом и начелником Одељења за јавну дипломатију Харисом Гаргалидисом – Мунтаносом.

            У разговору са амбасадорком и сарадницима представљен је рад Архива Војводине, објашњен значај архивске грађе која се овде чува, а која је у вези са грчком националном мањином, односно грчким народом и његовим насељавањем ових простора, почевши од периода Хабзбуршке монархије све до данас, као и значајним трагом који су Грци оставили, а који се кроз историју огледао у њиховом утицају на културу, уметност, просвету и економске прилике на простору данашње АП Војводине.

            Амбасадорки је представљена и изложба „Уточиштеу равници. Грци у Аутономној Покрајини Војводини 1945–1949. Кроз архивску грађу, и у вези с тим разматрана је могућност представљања изложбе широј јавности у Грчкој, као и могућности сарадње са установама културе на организовању заједничких програма (изложби, конференција, промоција књига и сл.), спровођењу научних и истраживачких иницијатива и остале активности које би довеле до прикупљања нових сазнања о историјским везама српског и грчког народа.

            Приликом сусрета амбасадорки су уручена нека од издања Архива Војводине и начелно су утврђене будуће посете и сарадња.

Scroll to Top