ПОСЕТА КОЛЕГА ИЗ АРХИВА БУДИМПЕШТЕ

ПОСЕТА КОЛЕГА ИЗ АРХИВА БУДИМПЕШТЕ

Дана 18. октобра 2022. године у Архиву Војводине одржана је радионица из архивске педагогије за ученике V и VI разреда Основне школе „Јожеф Атила”. Радионицу су одржале колеге из Архива Будимпеште др Атила Рац  (Dr. Rácz Attila), виши архивист, и Золтан Маутнер (Mautner Zoltán), архивски педагог, у склопу званичне посете Архива Будимпеште, у пратњи др Иштвана Кењереша (Dr. Kenyeres István), директора, и др Херман Иштвана (Dr. István Hermann), заменика директора. Током посете постигнут је и договор о заједничкој сарадњи, у виду размене архивистичких изложби и раду на будућим заједничким пројектима везаним за дигитализацију.

Радионица из архивске педагогије била је прилагођена узрасту деце од 12 до 14 година, где су ученици, кроз интерактивне задатке и игру, учили како да читају матичне књиге, упознали су се  са старим занатима који су постојали у XIX веку, а који су у данашње време пали у заборав, нпр. о последњем крпљачу најлон чарапа. Играли су се и погађања старих назива егзотичних животиња, који нису више у употреби, нпр. жирафу и лењивца су описивали на основу изгледа и понашања, па погађали о којој је животињи реч.

На крају радионице, кроз архивску грађу, представљен им је песник Атила Јожеф, по коме је њихова школа добила име.

Упознали су се и са сајтовима, пре свега Hungaricana, где су дигитализована блага архива, музеја и библиотека из региона, доступна за истраживање.

Након радионице, деца су посетила депое и рестаураторску лабораторију, где им је уживо представљен процес лечења оболелих књига и папира.

Scroll to Top