ПОСЕТА СТУДЕНАТА СА УНИВЕРЗИТЕТА ФРИДРИХ ШИЛЕР У ЈЕНИ

Дана 2. септембра 2023. године у 10.30 часова група студената из Немачке са Универзитета Фридрих Шилер у Јени посетила је Архив Војводине у Новом Саду.  У амфитеатру Архива Војводине група од петнаестак студената предвођена професором др Јоахимом фон Путкамером и др Сабином Ферхадбехговић је у двочасовном разговору суочавала различите аспекте и мишљења на тему Холокауста и антисемитизма. Закључили су да је суштински битно изградити заједничко европско сећање и одговорност кад је у ова тема у питању. Сећање на Холокауст је битно, како за изграђивање и дефинисање европског идентитета, тако и за неговање културног наслеђа и културе сећања.

Група студената је са програма Southeast European History (историја југоисточне Европе) и на пропутовању је кроз Србију, Северну Македонију и Грчку.

Модератори програма и дискусије били су Мишко Станишић и Невена Бајалица, представници Тераформинга из Новог Сада, а у име Архива Војводине присутнима се на немачком језику обратила Данијела Бранковић, архивски саветник, и представила делатност Архива.

Scroll to Top