Познати историчар др Милан Кољанин посетио Архив Војводине

Познати историчар др Милан Кољанин посетио Архив Војводине

Милан Кољанин, научни сарадник Института за савремену историју, посетио је данас Архив Војводине.

Милан Кољанин је магистрирао са тезом Немачки логор на Београдском сајмишту 1941–1944. Прилог проучавању „новог поретка“ у Србији, Филозофски факултет у Београду, 1992. Докторирао је на тези Јевреји и антисемитизам у Краљевини Југославији 1918–1941, Филозофски факултет у Београду, 2006. На Институту за савремену историју проучава историју Југославије, друштвену историју Југославије између два рата, Други светски рат, репресивне системе, геноцид и холокауст. Аутор је врло запажене монографије Немачки логор на Београдском сајмишту 1941–1944, Београд 1992.

Директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић је показао Кољанину документа прикупљена од стране немачких окупационих снага током Другог светског рата. Пронађени су подаци о страдању српског становништва у Независној Држави Хрватској.

„Ово је изузетно вредна и ретка архивска грађа коју је неопходно објавити. Документа која се у овом досијеу налазе показују да су немачке власти биле упознате са злочинима који су чињени у НДХ. Међу важним докумената спадају оригиналне фотографије злочина које је прикупљала служба заповедника Полиције безбедности и службе безбедности у Београду (БдС)” рекао је истакнути историчар.

Тајни немачки досије је у целости преведен са немачког језика, а један мањи део преточен је у књигу Гудовац 1941: Пут злочина.

Scroll to Top