Предавање „Дигитализациони центар у Банској Бистрици као резултат националног пројекта”

Предавање „Дигитализациони центар у Банској Бистрици као резултат националног пројекта”

Јуче, 3. марта 2020. године у галеријском простору Архива Војводине руководилац Дигитализационог центра Музеја Словачког народног устанка из Банске Бистрице, инжењер Јан Шперка (Ján Šperka), одржао је предавање под називом „Дигитализациони центар у Банској Бистрици као резултат националног пројекта” кроз које је представио рад ове институције везан за дигитализацију културне баштине.

Након предавања одржан је заједнички састанак на којем је госту из Републике Словачке презентована основна и пројектна делатност Архива Војводине и у склопу којег су размотрене могућности даље сарадње између Архива Војводине и Музеја Словачког народног устанка у контексту дигитализације.

Састанку су осим директора Архива Војводине др Небојше Кузмановића и Јана Шперке присуствовали и запослени из Архива Војводине – помоћник директора Архива Војводине Милена Поповић Субић, руководилац Одељења за документацију, информације и информациони систем Љиљана Дожић, руководилац Центра за дигитализацију и микрофилмовање Дејан Маодуш, руководилац  Одељења за сређивање и обраду новије архивске грађе Сања Гавриловић, руководилац Одељења за сређивање и обраду старије архивске грађе Дејан Јакшић, као и запослени у Архиву Војводине Кристијан Обшуст и Тихомир Костовић.

У склопу посете Архиву Војводине, инжењер Јан Шперка обишао је депое Архива, као и Лабораторију за конзервацију и рестаурацију.

Током боравка у Новом Саду, Јану Шперки је од стране Архива Војводине организована и посета Музеју Војводине где су му руководилац Матичне службе Илија Комненовић и информатичарка Наталија Вуликић представили достигнућа ове институције на пољу дигитализације културне баштине. Такође је погледао и сталну поставку Музеја присаједињења где је разговарао са директором ове установе Зораном Вељановићем.

Scroll to Top