ПРЕДАВАЊЕ ДР МАРКА ШТЕФАНА ПЕТЕРСА У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

ПРЕДАВАЊЕ ДР МАРКА ШТЕФАНА ПЕТЕРСА У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

 

Предавање на тему: „Исток и „Запад. Размишљања о историји значења једне терминолошке дихотомије у Архиву Војводине, пред многобројним слушаоцима, одржао је немачки историчар и аналитичар др Марк Штефан Петерс.

Др Петерс је гостујући доцент на Андраши универзитету у Будимпешти. Рођен је у Билефелду у Немачкој. До 1997. године је студирао славистику и економију у Бечу, а 2002. завршио је студије историје у истом граду. Докторску дисертацију је, такође на Бечком универзитету, одбранио 2005. године. На Андраши универзитету у Будимпешти, на коме тренутно и предаје, завршио постдокторске „Средњоевропске студије”. Неки од курсева које је држао у Будимпешти су: Аустрија (Аустроугарска) и Пруска (Немачка). Упоредни поглед; Старо царство и млади народи. Држава, нација и националност у политичком дискурсу водећих елита Аустрије и Мађарске од 1867. до 1918; Историја и културни профил Балкана из (средњо-) европске перспективе; Федерализам из историјске перспективе. Рефлекције о историји настанка и утицаја федералних структура; и курс, чији је мањи део био и тема данашњег предавања, „Исток” и „Запад”. Размишљања о историји значењаједне терминолошке дихотомије.

Др Петерс је аутор неколико публикација, попут: „Вараждинска Војна крајина. Посебан развој једне микрорегије у Подравини”, „Политички генерал Стефан фон Саркотић о мађарско-хрватским односима” и других.

Истовремено са научном, др Штефан Петерс је изградио и војну каријеру у немачким војним снагама, где је тренутно у чину резервног потпуковника, а своју делатност, будући да је био члан војних мисија у иностранству, од којих је значајније поменути ЕУФОР у Босни и Херцеговини и КФОР на Косову и Метохији, сам описује у три речи: преводилац – саветник – аналитичар. Наставак његових војних активности у Немачкој предвиђен је за 4. јул ове године.

Присутне посетиоце је пре почетка предавања поздравио директор Архива, др Небојша Кузмановић, а програм је водила др Драгана Катић. После предавања посетиоци су били у прилици да поставе питања професору, што је допринело и развоју конструктивне дискусије о овој теми, која свакако отвара и доста нових питања која ће можда бити инспирација за нека наредна предавања и разговоре.

Scroll to Top