Представљање књиге ЈАСЕНОВАЦ: АУШВИЦ БАЛКАНА – УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ

Представљање књиге ЈАСЕНОВАЦ: АУШВИЦ БАЛКАНА – УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ

Архив Војводине и Матица српска организовали су данас представљање књиге проф. др Гидеона Грајфа Јасеновац: Аушвиц Балкана – усташка империја окрутности у Свечаној сали Матице српске.

У програму су учествовали: градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, директор Архива Војводине др Небојша Kузмановић, амбасадорка Израела др Алона Фишер-Kам, академик Дарко Танасковић и аутор.

Проф. др Гидеон Грајф захвалио је на пријатељској добродошлици и истакао да је циљ његовог доласка успостављање сарадње између две државе и њихових академских институција.

„Ово је прилика да се представи тужна и трагична историја која је била скривана деценијама и крајње је време да се разоткрију злочини криминалног усташког режима који је брутално убио стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и људи других нација. О злочинима треба говорити отворено и моја публикација настоји да исприча стварну причу о којој се годинама не зна довољно”, изјавио је аутор.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић изјавио је да се радује што се водећи светски стручњак за Аушвиц, др Грајф, заложио за писање књиге од епохалног значаја.

„Као директор Архива Војводине имам потребу да пред овим скупом изјавим да ће Архив Војводине допринети наредном издању проф. Грајфа, да сећање на жртве усташког логора у Јасеновцу никада не нестане. Наиме, биће укључена оригинална немачка документа о злочинима у Јасеновцу која се налазе у саставу фондова Архива Војводине”, рекао је Кузмановић.

Kњига представља мултидисциплинарну студију која има 712 страна. Коришћени подаци и материјали су из архива Немачке, Италије, Израела, Хрватске, Норвешке, Републике Српске и Србије. Штампана је у Израелу, на хебрејском, српском и енглеском језику.

Scroll to Top