Промоција пројекта „Хана” (Hannah)

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „СЕЋАЊА И ВИЂЕЊА” РАДМИЛА П. РОНЧЕВИЋА

 

У среду, 22. јуна 2022. године, у Архиву Војводине представљена је књига под називом „СЕЋАЊА И ВИЂЕЊА”, аутора Радмила П. Рончевића.

Учесници програма били су др Радован Калабић, историограф и књижевник, проф. др Јован Бабић, онколог, као и проф. др Зоран Стајчић, хирург. О свом делу говорио је и сам аутор Радмило Пеков Рончевић.

Заинтересованим читаоцима представљена је занимљива аутобиографија, за коју рецензенти истучу да је значајно и вредно идентитетско штиво. Кроз судбину једне херцеговачке породице аутор, према речима Зорана Стајчића, даје „један од бољих описа, у савременој српској литератури, злог времена Другог светског рата и послератног периода на просторима бивше Југославије. ”Радован Калабић наводи како је аутор „жанровски вешто оркестрирао елементе племенске и братственичке повеснице, породичне хронике и мемоарских записа”, истакавши при томе да је дело „херојски и подвижнички напор да се очува вера прађедовска и српско име.”

На представљању књиге у целости је прочитана рецензија проф. историје Бранке Милосављевић, у којој о аутору, између осталог, каже да се „није заустављао нити задовољавао само великим научничким амбицијама, већ је активно учествовао у политичким превирањима и друштвеним дешавањима, не устежући се да се у овом тексту врло критички осврне на климу, окружење и услове у којима је радио и градио своју успешну каријеру. Оцене о неким личностима и догађајима су често изречене сурово и огољено, без маски и еуфемизама, са разумљивом горчином и одлучном осудом свега нечасног и злог. Његов став према савременој политичкој и друштвеној ситуацији у земљи и свету, изражен је на исти начин, потпуно јасно, без додворавања било којој страни и без икакве тежње да придобије ма чију наклоност.”

Scroll to Top