Представљена књига „УСТАШКА ЗВЕРСТВА. Зборник докумената (1941–1942)” у Архиву Војводине

Представљена књига „УСТАШКА ЗВЕРСТВА. Зборник докумената (1941–1942)” у Архиву Војводине

Данас 7. маја  2021. године у Архиву Војводине представљена је књига УСТАШКА ЗВЕРСТВА. Зборник докумената (1941–1942) преко Зум-апликације и Фејсбукмреже публици у Књижевном клубу „Саборник” у Перту (Аустралија) и посетиоцима Архива који су били заинтересовани за тему о којој говори ово капитално издање. На самом почетку укључења госте су поздравили председник Књижевног клуба „Саборник” Илија Илић и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић.

Овај догађај је одржан је уз подршку „Удружења бивших чланова и дародаваца српског аустралијског центра за информације и за помоћ” у Перту и Амбасаде Републике Србије у Аустралији.

Књигу УСТАШКА ЗВЕРСТВА. Зборник докумената (1941–1942) приредио је др Милан Кољанин, проучавајући фонд 562 – Лични фонд Славка Одића, који се чува у Архиву Војводине, као део заоставштине Славка Одића. Славко Одић радио је као руководилац у Управи војне безбедности и имао на располагању и немачке архивске фондове међу којима се издвајао фонд немачког заповедника Полиције безбедности и Службе безбедности у окупираној Србији чији је део досијеа проучавао и насловио „Усташка зверства у Независној Држави Хрватској”, а који Архив Војводине ставља на увид јавности.

О књизи су говорили:

директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, као представник установе која је чувар идентитета  и „културе сећања” ових простора,

проф. др Саша Марковић, историчар и

др Милан Кољанин, научни сарадник Института за савремену историју.

Догађај је одржан у складу са мерама и прописима Владе Републике Србије и Штаба за ванредне ситуације града Новог Сада уз придржавање важећих мера у циљу спречавања пандемије изазване Корона вирусом.

Scroll to Top