ПРЕДСТАВНИЦИ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ ПОСЕТИЛИ УДРУЖЕЊЕ АДЛИГАТ

ПРЕДСТАВНИЦИ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ ПОСЕТИЛИ УДРУЖЕЊЕ „АДЛИГАТ”

 

У петак, 1. 7. 2022. године, запослени из Архива Војводине посетили су Удружење „Адлигат” где су их дочекали љубазни домаћини, председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат” Виктор Лазић, инжeњер Бранислав Лазић, адвокат Гордана Лазић и секретар и кустос Удружења „Адлигат” Милица Стојковић.

У двочасовном стручном вођењу кроз богате фундусе „Адлигата”, односно кроз представљање збирки Музеја српске књижевности, Музеја књиге и путовања, као и Библиотеке Лазић, Бранислав Лазић и Милица Стојковић посетиоцима из Архива Војводине детаљно су указали на значај и динамичне активности „Адлигата”, при чему су презентовали део корпуса ретких књига и антиквитета који су изложени у оквиру сталне поставке овог Удружења.

Уједно, запослени из Архива Војводине (архивист Сања Демировић, архивски помоћник Синиша Новаковић, технички секретар Маријана Репченко, географ Весо Вуковић и помоћник директора Кристијан Обшуст), присуствовали су свечаној примопредаји ручно рађеног традиционалног мароканског жичаног инструмента, књига и осталих значајних предмета, које је Виктору Лазићу предао амбасадор Краљевине Мароко у Републици Србији, Њ. е. Мохамед Амин Белхаж. У присуству великог броја гостију, свечаност примопредаје је одржана у склопу обележавања јубилеја 65 година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Краљевине Мароко.

Током посете, одржан је и краћи састанак између председника и оснивача Удружења „Адлигат” Виктора Лазића и помоћника директора Архива Војводине Кристијана Обшуста, на којем су договорени нови заједнички пројекти између ове две институције које су до сада заједнички реализовале неколико активности и изложби а на основу заједничког протокола о сарадњи. Протокол о стратешкој сарадњи између Архива Војводине и Удружења „Адлигат”, потписан је у јуну 2020. године од стране директора Архива Војводине др Небојше Кузмановића и председника Удружења „Адлигат”, Виктора Лазића.

Према прелиминарном договору, Архив Војводине и Удружење „Адлигат” ће у току 2023. године публиковати заједничко издање (тематски каталог) и организовати изложбу у Архиву Војводине на којој ће бити представљена архивска грађа (лични фонд и дипломатска преписка), раритетна археолошка збирка уметности култура предколумбовске Америке и збирка наивне уметности са Хаитија из Легата чувеног југословенског дипломате Анте Илића (1929–2010), која се однедавно налази у оквиру фундуса збирки и легата Удружења „Адлигат”.

Scroll to Top