ПРЕМИЈЕРА АНИМИРАНОГ ФИЛМА „ХЕРОИНЕ НОВОСАДКИЊЕ II ДЕО – O МИЛИЦИ ТОМИЋ” У АРХИВУ ВОЈВОДНЕ

Покретне сличице које су вредне руке ученика новосадских основних школа снимале приказане су у Архиву Војводине на свечаној премијери у петак, 22. 12. 2023. пред новосадским малишанима.

Сценарио за филм, а потом и филм „Хероине Новосадкиње други део – о Милици Томић” је настао промишљањем деце о интересантним женским личностима из богате новосадске историје. 

Милица Томић, новинарка, политичка активисткиња, уредница првог женског часописа на нашим просторима „ЖЕНА”, боркиња за женска права била је инспирација за други део анимираног филма „ХЕРОИНЕ НОВОСАДКИЊЕ”.

Стварање анимираног филма је веома сложен процес. Деца су  добила прилику да учествују у прављењу сценарија, изналажењу режисерских решења, изради ликова и позадина, снимању звукова, дијалога, одабиру музике, монтажи. Радионице су се одржавале у Дечијем културном центру Новог Сада, а водили су их Софија Орлић и Злата и Јаков Попов из Студија ДОМ и Северина Простран Милетић која је у сарадњи са колегама архивистима Архива Војводине припремила и презентовала документарни материјал.

Филм је снимљен у техници стоп-моушн анимације, односно примењена  је пиксилација, анимација пластелином и колаж.

Присутним малишанима су се обратили директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, продуцент филма Северина Простран Милетић и Злата Попов један од реализатора, а на крају пројекције филма поклонили и деца аутори Мила Каваја, Ива Мијаиловић и Искра Шимон.

Пројекат је суфинансиран од стране Управе за културу Града Новог Сада. Продуцент и организатор радионица је Северина Простран Милетић.

Scroll to Top