ПРЕЗЕНТАЦИЈА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ И РАДНИ САСТАНАК У ПАРЛАМЕНТУ РЕПУБЛИКЕ СЛОВАЧКЕ

ПРЕЗЕНТАЦИЈА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ И РАДНИ САСТАНАК У ПАРЛАМЕНТУ РЕПУБЛИКЕ СЛОВАЧКЕ

 

У уторак 22. фебруара 2022. године, на позив народног посланика и председника Одбора за одбрану и безбедност Парламента Републике Словачке Јураја Крупе (Juraj Krúpa), делегација Архива Војводине одржала је радни састанак у згради Народне раде (Парламента Републике Словачке).

Током разговора са председником Одбора за одбрану и безбедност Парламента Републике Словачке, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и помоћник директора Архива Војводине Кристијан Обшуст презентовали су основну и пројектну делатност Архива Војводине.

Током састанка договорено је да се током месеца октобра 2022. године, за време редовног заседања Народне скупштине Републике Словачке у организацији Парламента Републике Словачке и Архива Војводине, одржи тематско предавање о српско-словачким везама пред посланицима словачког парламента.

У пријатељском разговору током којег се, између осталог, дискутовало о српско-словачким културним и друштвеним односима у прошлости, али и у савременом друштвеном контексту, др Небојша Кузмановић је захвалио на принципијалном и једногласном ставу народних посланика Парламента Републике Словачке по питању непризнавања самопроглашене тзв. државе Косово. Народни посланик и председник Одбора за одбрану и безбедност словачког парламента Јурај Крупа, нагласио је да Народна скупштина Републике Словачке неће мењати свој јасан став по овом питању и да је суверенитет и територијални интегритет Србије и других држава неприкосновен, упркос различитим сецесионистичким тенденцијама.

Scroll to Top