ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОСНОВНЕ, ПРОЈЕКТНЕ И ИЗДАВАЧКЕ ДЕЛАТНОСТИ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ У ИЗРАЕЛУ

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОСНОВНЕ, ПРОЈЕКТНЕ И ИЗДАВАЧКЕ ДЕЛАТНОСТИ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ У ИЗРАЕЛУ

 

Од 18. 1. до 24. 1. 2022. године директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић боравио је у Израелу где је кроз читав низ активности промовисао основну, пројектну и издавачку делатност Архива Војводине.

Главне активности током промовисања делатности Архива Војводине на Бар Илан Универзитету тицале су се одржавања међународне видео-конференције у контексту промоције књиге DEPORTATION OF THE JEWS OF BAČKA IN 1944, као и изложба докумената и архивске грађе из фондова Архива Војводине на Универзитету Бар Илан у Тел Авиву.

Такође, током посете директора Архива Војводине, одржан је округли сто који се односио на тематику Холокауста на простору АП Војводине, односно депортације бачких Јевреја у концентрационе логоре (зграда Ректората Бар Илан Универзитета). У склопу овог догађаја презентована су издања Архива Војводине на енглеском језику, као и капитално двотомно издање „Жртве у Срему 1941–1945” на српском језику. Уједно, презентоване су и друге публикације из издавачке делатности Архива Војводине које се односе на тематику из јеврејске културне историје: публикација ауторке Олге Андраши о вандровкама, као и публикација Радована Сремца о пореклу породице Лампел Лапид. За округлим столом о поменутим публикацијама Архива Војводине учествовали су вицеректор Бар Илан Универзитета проф. др Ари Рајх, проф. др Рахел Схелy, проф. др Лев Друмер, др Олга Голдин, као и Јоел Рапел, бивши директор Ели Визел центра. За округлим столом су такође учествовали и Њ. е. Дан Оријан, инжењер Јозеф Жамбоки, почасни конзул Александар Николић и Михајло Трипић, отправник послова Амбасаде Србије у Израелу.

У склопу посете, одржани су и бројни састанци у контексту продубљивања институционалне сарадње између Архива Војводине са научним и образовним институцијама, као и са појединцима који се баве истраживањем Холокауста у Израелу.

Током посете Јерусалиму и Тел Авиву, одржана је онлајн-конференција везана за енглеско издање књиге „DEPORTATION OF THE JEWS OF BAČKA IN 1944” која је публикована у склопу издавачке делатности Архива Војводине у саиздаваштву са Сал Ван Гелдер центром за истраживање Холокауста Бар Илан Универзитета на којој је учествовало преко стотину учесника. Промоција публикације и дискусија о њој је одржана у четвртак 20. 1. 2022. године на Универзитету Бар Илан у Тел Авиву. Током промоције у склопу видео-конференције, нарочиту пажњу је привукло обраћање Јаира Лапида, актуелног министра спољних послова Израела. Он је у склопу свог излагања, између осталог, говорио и о својој прабаби по очевој линији Хермини Лампел која је била међу новосадским Јеврејима који су депортовани током Другог светског рата, односно која је трагично страдала у концентрационом логору Аушвиц. Међу учесницима, обратио се израелски историчар који се бави тематиком Холокауста, Јехуда Бауер, који је у склопу свог излагања истакао без мањег или већег учешћа других народа који су из различитих мотива помагали национал-социјалистичкој Немачкој у његовом спровођењу. Указујући на различите тенденције савременог антисемитизма, Бауер је такође истакао да је неопходно подстицати заједничко истраживање Холокауста, као и мотива који су довели до њега. Поред наведених, на конференцији су учествовали директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, као и један од уредника књиге, архивист Александар Бурсаћ. Међу осталим истакнутим учесницима конференције, излагали су и представници Бар Илан Универзитета: заменик председника Моше Левенштај, директорка Центра за истраживање Холокауста Зехваит Грос. Такође, током конференције излагања су имали: представник Меморијалног центра Јад Вашем Јоел Рапел, представник Министарства спољних послова Израела и шеф Одељења за Западни Балкан, амбасадор Дан Оријан, директор јерусалимског представништва Привредне коморе Србије Александар Николић, директор јерусалимске канцеларије Центра „Симон Визентал” Ефраим Зуроф, директор Централног архива јеврејског народа Јохаи бен Гедалија, амбасадор Босне и Херцеговине у Израелу Душко Ковачевић, представници ДКП РС у Тел Авиву, као и позната израелска књижевница Шуламит Лапид.

Заједничка оцена учесника конференције је да сарадња између Архива Војводине и Универзитета Бар Илан представља изузетан пример међународне сарадње који треба да следе и остале културне и научне институције у Републици Србији, односно да је неопходно даље умрежавање и реализација заједничких пројеката између институција културе и научних института у Републици Србији и у Израелу. У закључцима конференције акцентовано је да би заједнички рад израелских и историчара у Републици Србији који би се спроводио у архивима на простору Републике Србије, попунио научну празнину и продубио истраживачки интерес за сериозна истраживања тематике Холокауста на простору Србије, као и у државама региона, односно државама које су биле у саставу СФРЈ.

У склопу посете, Архиву Војводине и директору др Небојши Кузмановићу у згради Ректората Бар Илан Универзитета свечано је додељено признање “Sertificate of Honor” од стране Бар Илан Универзитета поводом преданог рада Архива Војводине у контексту очувања сећања на Холокауст, као и у контексту плодоносне сарадње. Признање је у име ректора проф. др Би Амона Албека, директору Архива Војводине др Небојши Кузмановићу уручио заменик ректора Бар Илан Универзитета проф. др Ари Рајх. Свечаном уручењу признања су присуствовали професори Универзитета, као и дипломате из Републике Србије и Израела.

Током посете Привредној комори Србије у Јерусалиму, директору Архива Војводине др Небојши Кузмановићу такође је додељено и признање за изузетан допринос у јачању веза између Израела и Републике Србије. Признање је свечано уручено од стране Дан Оријана, директора Департмана за Балкан Министарства спољних послова Израела и Јосифа Замбоцког. Признање представља захвалницу Министарства спољних послова Израела, Израелско-српског привредног друштва и израелско-српског Парламентарног одбора пријатељства Кнесета. Свечаном уручивању признања су присуствовали отправник послова Амбасаде Републике Србије конзул Михајло Трипић, и Александар Николић, почасни конзул Републике Србије у Израелу.

Scroll to Top