Пројекат „Зумирање Новог Сада” – четврто предавање

Тематска предавања о Jеврејима уживо преко Фејсбук мреже Архива Војводине

Дана 15. јула 2020. године у Архиву Војводине одржано је четврто од 16 предавања која тематски обухватају живот и рад Јевреја у Југославији и Србији током 20. и 21. века.

Тема четвртог предавања циклуса „Зумирање” била је публицистика Станислава Винавера. Јединствен по много чему, Винавер је, иако има и старијих текстова, у периоду од 1930. до 1933. био дописник Одељења за штампу при Краљевском посланству у Берлину. Практично једном недељно (некада и чешће) пише чланке за београдске новине Време. Истовремено, као дописник Централног пресбироа Председништва министарског савета Краљевине Југославије, својим сугестијама доприноси обликовању спољне политике Краљевине.

Вредност ове грађе је огромна. Винавер посматра бурну политичку сцену Немачке у времену када нацисти долазе на власт, не пропуштајући да посвети пажњу сваком актеру и свакој појави. Он јасно види да се у Немачкој одиграва револуција која доноси нешто ново и претеће. Овакав рани и прецизни увид, који је омогућавао сваком читаоцу Времена да бар наслути шта се то догађа у Немачкој, данас је још драгоценији. Посматрани из историјске перспективе, текстови једног независног интелектуалца сведочанствa су о временима која описује, али и о важности неговања друштвене одговорности, не и пристрасности, према одређеним појавама. Генеза онога што ће бити познато као Холокауст, онако како је приказана у Винаверовим текстовима, добар је и поучан пример за то.

Предавања се могу пратити уживо преко Фејсбук мреже Архива Војводине, а у складу са Наредбом новосадског Градског штаба за ванредне ситуације.

И сваке наредне среде, у наредних 12 недеља, средом у 12 сати у Архиву Војводине, др Гордана Тодорић, истраживач сарадник Центра „Моше Давид Гаон” Бен-Гурион Универзитета у Негеву (Израел) говориће о следећим темама:

 1. Други светски рат и Холокауст – почеци
 2. Други светски рат и Холокауст – Новосадска рација
 3. Други светски рат и Холокауст – депортације Јевреја у логоре
 4. Други светски рат и Холокауст – Хладни крематоријум, Јожеф Дебрецени
 5. Други светски рат и Холокауст – ослобођење
 6. Послератне прилике у Југославији – јеврејска заједница
 7. Послератне прилике у Југославији – јеврејске теме у књижевности
 8. Распад Југославије – јеврејска заједница
 9. Памћење и заборављање – Ђорђе Лебовић
 10. Памћење и заборављање – Давид Албахари
 11. Памћење и заборављање – Филип Давид
 12. Памћење и заборављање – Партизанска Хагада, Шани Алтарац

Предавање се може послушати на следећем линку: https://www.facebook.com/arhivvojvodine/videos/553763495302659/

Scroll to Top