Обележен дан Заједничког већа општина

Први координациони састанак установа културе, просвете и науке Републике Србије и Републике Српске у области неговања културе сећања

 

Полазећи од надлежности дате Музеју жртава геноцида недавно усвојеним Законом о музејској делатности, данас је у Београду, на иницијативу и у организацији Музеја жртава геноцида, одржан први координациони састанак представника установа културе, просвете и науке Републике Србије и Републике Српске у области неговања културе сећања на жртве геноцида почињеног над Србима и на жртве холокауста.

Наиме, чланом 44. Став 11. Закона о музејској делатности Музеј жртава геноцида утврђен је за матичну музејску установу културе у Републици Србији у области неговања културе сећања на жртве геноцида почињеног над Србима и на жртве холокауста.

 

Састанку су присуствовали високи представници Српске православне цркве, руководиоци и/или истакнути представници Матице српске, Филозофског факултета Универзитета у Београду, Државног архива Србије, Архива Југославије, Војног архива, Архива Српске православне цркве, Архива Војводине, Историјског архива Београда, Архива Републике Српске, Народне библиотеке Србије, Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, Балканолошког института САНУ, Института за новију историју Србије, Института за стратегијска истраживања Министарства одбране, Народног музеја у Београду, Музеја Југославије, Војног музеја, Музеја савремене уметности, Музеја Војводине, Музеја жртава геноцида. Испред Архива Војводине састанку су присуствовали директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и помоћник директора, Кристијан Обшуст.

 

Учешће у првом координационом састанку у области неговања културе сећања на жртве геноцида почињеног над Србима и на жртве холокауста узели су и високи представници Министарства културе и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и Министарства спољних послова.

Учесницима скупа се у име Министарства културе и информисања обратила помоћница министра госпођа Данијела Ванушић.

 

У име Српске православне цркве окупљенима се обратио преосвећени епископ пакрачко-славонски Г. Јован који је уједно и председник Управног одбора Музеја жртава геноцида. У име иницијатора и организатора, Музеја жртава геноцида, учеснике је поздравио в.д. директора Дејан Ристић.

Данашње окупљање представља најзначајнији координациони скуп руководилаца и/или представника релевантних установа у области неговања културе сећања на жртве геноцида почињеног над Србима и холокауста организован у Србији у претходном вишегодишњем периоду.

 

Препознајући области образовања, културе и научно-истраживачке делатности, а посебно културе сећања, као темеље даљег свеукупног развоја нашег друштва, констатовано је да је неопходно оснажити међуинституционалну и интерсекторску сарадњу која за циљ има стварање предуслова за интензивирање реализације пројеката у области истраживања геноцида и масовних злочина почињених током претходног века над припадницима српског народа, као и холокауста.

 

Посебан акценат стављен је на потребу даљег унапређења садржаја наставног програма историје и сродних предмета у основним и средњим школама и доприноса који, с тим у вези, могу дати установе културе и научно-истраживачке институције. Такође, указано је и на неопходност интензивирања координиране међународне сарадње у области културе сећања, како мултилатералне, тако и билатералне, са водећим и референтним установама у свету. Указано је и на неопходност неговања и снажења културе сећања засноване искључиво на објективном и целовитом познавању историјских чињеница.

 

Учесници састанка исказали су спремност да у наредном периоду интензивирају и ускладе своје активности у овој области, посебно имајући у виду да се током 2021. године навршава читав низ тужних 80. годишњица масовних страдања припадника српског, јеврејског, ромском и других народа на подручју некадашње Југославије.

 

Констатовано је и то да је неопходно убразно јачати свеукупне капацитете Музеја жртава геноцида као матичне националне музејске установе у Републици Србији у области културе сећања на жртве геноцида почињеног над припадницима српског народа и холокауста. Договорено је да се убрзано формирају стални тимови у области архивистике, музејске, библиотечко-информационе и научно-истраживачке делатности који би континуирано пратили и координирали активности на националном и међународном нивоу.

 

Први координациони састанак одржан је у простору у коме је до 22. јуна текуће године представљена изложба радова монахиње Марије (Антић) под насловом ,,Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења” чији су организатори Музеј жртава геноцидаIstorijski Muzej Srbije и Jasenovac-info: Одбор за Јасеновац САС СПЦ.

 

ИЗВОР: https://www.muzejgenocida.rs/

 

Scroll to Top