Радни дводневни састанак на Андревљу са представницама локалних и европских институција и организација у вези са сарадњом на пројекту „Европско женско сећање”

Радни дводневни састанак на Андревљу са представницама локалних и европских институција и организација у вези са сарадњом на пројекту „Европско женско сећање”

У понедељак и уторак 7. и 8. јуна 2021. године на Андревљу одржани су састанци девет европских и пет локалних организација, укључених у пројекат „Европско женско сећање”, одобрен на конкурсу „Европа за грађане и грађанке – Европско сећање”. Пројекат се одвија у склопу сарадње Архива Војводине и Фондације „Нови Сад – ЕПК 2022” са домаћим партнерима: ИРИДА – Иницијатива за равноправност, иновативност и друштвени ангажман, СОС женског центра и Удружења женске студије и истраживања, и са страним институцијама и организацијама из Немачке, Пољске, Грчке, Црне Горе, Албаније, Словеније, Италије, Француске и Холандије. 

У име Архива Војводине, у пројекту учествују: Љиљана Бубњевић, Александра Мириманов, Ивана Петровић, Јованка Алимпић Вујичић, Александар Димитријевић, Лазарела Зиројевић, Иван Реџек и Љиљана Дожић.

У име Фондације 2021 учествују Бојан Милосављевић, Сара Малеш, Бојана Козомора и Милица Рашковић.

У оквиру пројекта планирано је укупно 6 међународних састанака. Овај састанак на Андревљу је први припремни састанак у Србији, планиране су четири радионице у Атини, Берлину, Варшави и Птују, и завршна међународна конференција под називом „Наслеђе европских покрета за ослобођење жена”, у оквиру које ће бити отварање изложбе, као део главног програма Нови Сад 2022 – Европска престоница културе почетком јуна 2022, у оквиру програмског лука ХЕРОИНЕ. Након Новог Сада, изложба ће путовати кроз партнерске градове. Приближно трајање изложбе је један месец у сваком граду.

Циљ пројекта је 

– допринос оснаживању жена и побољшању родне равноправности у региону и ЕУ; 

– упознавање грађанки и грађана са историјом и наслеђем покрета за еманципацију жена у различитим ЕУ државама;

– развој међународне солидарности жена путем умрежавања, размене знања и сарадње на заједничкој изложби и

– унапређење женске репрезентације и видљивости женске историје у музејима, школама, књигама, истраживањима, ТВ-у и филму.

Око 100 жена из 10 партнерских земаља учествоваће у креирању концепта и материјала за завршну изложбу.

Идеја изложбе је да представи чињенице, догађаје, друштвене прекретнице и промене, биографије познатих и потпуно непознатих маргинализованих жена.

Изложба ће се састојати од докумената, фотографија, текстова, артефаката, чланака, видео-материјала и биће интерактивна са публиком.

Изложба ће се састојати од 4 главна дела која се могу излагати заједно у једном простору или одвојено на више локација.

Овај догађај одржава се у оквиру Међународне недеље архива 2021, коју организује Међународни архивски савет.

Scroll to Top