Српске привилегије и истраживање у Аустријском државном архиву

Српске привилегије и истраживање у Аустријском државном архиву

Након десет радних дана, истраживање Архива Војводине у Аустријском државном архиву у Бечу, поводом пројекта Српске привилегије, успешно је приведено крају.

Архивисти Архива Војводине, Зоран Стевановић, виши архивист, и мр Дејан Јакшић, архивски саветник, у периоду од 8. до 21. августа 2021. године, успели су да прегледају архивску грађу десет архивских фондова и збирки, чије је време настанка од 16. до 19. века. Ова архивска грађа сведочи о животу, друштвеним приликама, политичком статусу и привилегијама Срба у Хрватској војној граници, Горњославонској војној граници, Банији, Лици, Далмацији, Банату и другим областима где се кроз историју распростирао културни и етнички простор Срба.

Међу изворним документима, која су архивисти током истраживања одабрали, налазе се дипломе, повеље, декрети, рескрипти, наредбе и остала документа којима је непосредно био регулисан и прецизиран правно-политички и економски положај Срба; али и она докумената у којима се јасно огледају политичке околности и променљиви интереси двора и владара, од којих је зависило издавање привилегија, потврђивање, али и стално ограничавање и различито тумачење; односно борба Срба за очување привилегија. На основу анализе и обраде одабраних докумената из Аустријског државног архива доћи ће се до нових увида у вези са историјом српских привилегија у Краљевини Угарској и Хабзбуршкој монархији. Биће додатно разјашњена историја настанка привилегијалних докумената, као и рад, деловање и залагање црквених великодостојника и свештеника Српске православне цркве и црквено-народних сабора.

С обзиром на унапред утврђени план, истраживање архивске грађе у Аустријском државном архиву је обављено изузетно успешно. Насупрот различитим административним потешкоћама у сали за истраживање, архивистима Архива Војводине је највећи део архивске грађе био доступан у оригиналу, а мањи део у облику фотокопија за она документа чији оригинали нису сачувани, односно више се не налазе у Аустријском државном архиву. Са колегама у Бечу договорени су услови за снимање и дигитализацију одабраних архивских докумената и уступање снимака за потребе пројекта Српске привилегије.

Осим истраживања архивске грађе, архивисти Архива Војводине су имали и друге активности. У Саборном храму Светог Саве, присуствовали су богослужењима, а Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски господин Андреј (Ћилерџић) представио је архивисте верницима у цркви после Литургије. Епископ је, у веома топлом и срдачном разговору са архивистима, показао изузетно интересовање не самo за пројекат Српске привилегије, већ и за укупне стручне послове у оквиру пројекта. Такође, угостио их је и провео кроз изложбену поставку у просторијама Владичанског двора, коју је приредио Државни архив Србије.

Архивисти су успоставили контакт са члановима Српског просвјетног и културног друштва Просвјета, којима су на поклон донели књиге, нова издања Архива Војводине. Такође, обишли су кућу у којој је живео, радио и умро Вук Стефановић Караџић. На кући се налази двојезична спомен-плоча посвећена писцу и реформатору српског језика.

 

Scroll to Top