СТРУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА О КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ „МЛАДИ И НАСЛЕЂЕ”

СТРУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА О КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ „МЛАДИ И НАСЛЕЂЕ”

 

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратила се на стручној конференцији о културном наслеђу под називом „Млади и наслеђе”, одржаној у Скупштини АП Војводине.

Поздрављајући присутне и учеснике пројекта у име Покрајинске владе и лично име, она је подсетила на то да све што ми живимо данас има своје корене и узроке у прошлости.

„Неки од њих су невидљиви јер се, са генерације на генерацију, преносе генетским кодом”, навела је Милошевићева и додала да су неки, попут културног наслеђа, које је тема и ове конференције и пројекта чији је она саставни део, на срећу, свуда око нас, доступни нашем оку, емоцијама и додиру наших руку – у којем увек морају да буду љубав и поштовање.

„Намерно посебно наглашавам речи љубав и поштовање, јер управо те речи морају да буду у темељу нашег и појединачног и колективног односа према културном наслеђу, које нам речито говори ко смо били у времену које је за нама и зашто смо данас баш овакви какви јесмо“, истакла је Драгана Милошевић.

Према њеним речима, управо нас то наслеђе чврсто повезује са нашим прецима, а ако испунимо своју обавезу да га сачувамо, биће и још чвршћа повезница са онима који ће доћи после нас.

„Када је реч о пројекту ′Млади и наслеђе – традиција и будућност у прекограничном региону – ХЕРИНФУТУР′, сматрам да је од великог значаја што је он реализован у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње Републике Мађарске и Републике Србије и то на простору који је у вековима за нама прошао кроз бурне историјске мене”, навела је Милошевићева и додала да су се те мене одразиле и на културно наслеђе које су нам ти векови оставили и на неки начин га учинили заједничким, што нас обавезује да се, кад год је то могуће и где год је то могуће, о њему заједно и старамо.

Како је рекла, други изузетно битан аспект јесте то што су најважнији део тог пројекта били млади људи из обе наше земље. Они су, што у радионицама организованим у еминентним културним институцијама, што током обилазака српских и мађарских бисера прошлости – упознали раскош културног наслеђа и значај бриге о њему. Истовремено, они су стекли и практична знања о стручним методама његове заштите која ће моћи да примењују сами и да их преносе другима.

Драгана Милошевић је нагласила да су све то разлози за велико задовољство што је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као предани чувар културног наслеђа у АП Војводини, био један од носилаца овог пројекта, са мађарском Жупанијом Чонград Чанад и Фондом „Европски послови” АП Војводине.

Она је похвалила и изузетно богат избор тема за данашњу конференцију, о којима ће говорити истакнути стручњаци, што ће бити велики допринос даљем јачању свести о значају очувања културног наслеђа.

У уводном делу обратили су се саветница за културу, спорт и омладину Жупаније Чонград Чанад и потпредседница Европског комитета региона Ана Мађар и директор Фонда „Европски послови” АП Војводине Александар Симурдић.

О значају културног наслеђа у тематском блоку „Европски аспекти” говорили су директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” Немања Миленковић и руководилац Огранка Француског института у Новом Саду Владимир Маринковић.

На тему „Заштита културног наслеђа на територији АП Војводине” говорила је начелница Архитектонског сектора Покрајинског завода за заштиту споменика културе Славица Вујовић, док је о теми „Заштита културног наслеђа на територији Жупаније Чонград Чанад, ЕУ регулативе” говорио представник те жупаније Петер Фолберт.

Директорка Музеја Војводине др Тијана Станковић Пештерац представила је рад те институције културе, а посебно се осврнула на културно наслеђе, које се публици презентује кроз изложбе, едукативне програме и савремене технологије.

Извор: сајт Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

У име Архива Војводине стручној конференцији је присуствовао помоћник директора Кристијан Обшуст.

Scroll to Top