СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ОТВАРАЊА МЕЂУНАРОДНОГ СЕМИНАРА О ХОЛОКАУСТУ И ЉУДСКИМ ПРАВИМА

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ОТВАРАЊА МЕЂУНАРОДНОГ СЕМИНАРА О ХОЛОКАУСТУ И ЉУДСКИМ ПРАВИМА

 

Поводом почетка међународног семинара о Холокаусту и људским правима за наставнике из Републике Србије који већ другу годину заредом у Новом Саду реализује Тераформинг са Олга Ленгел институтом (TOLI) из Њујорка и низом међународних и домаћих стручњака, у сарадњи са Архивом Војводине, у недељу 21. августа одржан је свечани пријем у Архиву Војводине.

Међународни семинар о Холокаусту и људским правима за наставнике из Републике Србије „Учимо од прошлости – делујемо за будућност” одржава се од 21. до 25. августа 2022. године у хотелу Шератон у Новом Саду. Преко 40 наставника из свих делова Србије имаће прилику да током четири дана чују предавања неких од водећих светских и домаћих стручњака. Међу предавачима су и др Вернер Драјер (Werner Dreier), директор Института за тренинге наставника за едукацију о Холокаусту при Министарству образовања Републике Аустрије, као и проф. Рут Ен Ленга (Ruth Ann Lenga), директорица Центра за едукацију о Холокаусту института за обуку наставника Универзитета у Лондону, и други. Међу стручњацима из наше земље, предавања наставницима ће држати и др Милан Кољанин, проф. др Марко Шуица, Петар Ђурђев, др Милован Писари, Невена Бајалица, Мишко Станишић и други.

Присутнима су се обратили:

Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова

Оана Бајка, менаџерка програма и едукаторка ТОЛИ института

Мишко Станишић, директор НВО Тераформинг

др Вернер Драјер, директор Аустријског државног института за подучавање и учење о Холокаусту

Њ. Е. Аника Бен Давид, амбасадорка Краљевине Шведске у Србији, у име шведског председавања Међународној алијанси за сећање на Холокауст 2022.

У име директора Архива Војводине др Небојше Кузмановића госте је поздравила Љиљана Бубњевић, виши архивист, која је са колегама др Драганом Катић и др Борисом Булатовићем учествовала у организацији и координацији овог значајног програма.

На пријему је такође премијерно приказан кратки филм о Новом Саду и јеврејској заједници Новог Сада, који је произведен у оквиру ЕУ пројекта ХАНА као резултат сарадње између Тераформинга и партнера из Немачке, Пољске и Грчке. Филм ће служити као део пакета наставног материјала о Холокаусту и антисемитизму који ће се користити у настави широм Европе. Пројекат ХАНА су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за финансије АП Војводине из средстава за суфинансирање ЕУ пројеката.

Scroll to Top