Директор Архива Војводине на свечаном откривању бисте Николе Тесле у Братислави

Директор Архива Војводине на свечаном откривању бисте Николе Тесле у Братислави

Директор Архива Bојводине др Небојша Кузмановић присуствовао је откривању бисте најзначајнијем српском научнику Николи Тесли у Братислави 22. јануара 2020. године.

Биста Николе Тесле постављена је у згради Радио-телевизије Словачке на иницијативу председника Удружења Срба у Словачкој, Станета Рибича.

Бисту која је једна од тридесет споменика Николе Тесле у свету извајао је вајар Ђорђе Лазић Ћапша из Сремских Карловаца, а у бронзи ју је излила ливница „Станишић” из Новог Сада. На предњој страни постамента пише: Никола Тесла 18561943. На левој страни је текст аутора Марка Лопушине:

„Никола Тесла, човек који је створио будућност човечанства. Светски научник, српског порекла, проналазач чија је велика замисао обртног магнетног поља, један од највећих изума људске маште у историји. Геније, који нам је подарио светлост, електричну и космичку енергију. Визионар планете Земље”.

Отварању су присуствовали државни секретар Министарства културе и информисања Републике Србије Александар Гајовић, амбасадор Србије у Словачкој Момчило Бабић, покрајински секретар за културу и образовање Драгана Милошевић, генерални директор Радио-телевизије Словачке Јарослав Резник, ректор Словачког техничког универзитета Мирослав Фикар, директор Архива Војводине Небојша Кузмановић, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, многобројни гости из српских удружења широм света, међу којима и Жељко Вранеш из Лондона, члан Председништва Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре, Милорад Самарџија из Удружења А: култура из Беча. Програму приликом свечаног откривања бисте Николе Тесле допринели су етно појац из Новог Сада проф. Миодраг Близанац и „А: музика из Беча.

Догађају је присуствовао и градоначелник Великог Међера, града у коме се налази једна од највећих српских гробница из Првог светског рата у којој почивају посмртни остаци око 6000 Срба. Иако се гробље води као војно, на том месту животе је изгубио велики број жена и деце.

На иницијативу коју су још 2001. године покренули др Небојша Кузмановић и Стане Рибич, гробље ће ускоро бити обновљено. У току је рестаурација комплекса гробља у склопу којег ће бити постављене и плоче са именима страдалих. Спомен-плоче ће бити откривене у априлу ове године.

Приликом посете Словачкој директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, обишао је и гробље у Великом Међеру.

Scroll to Top