СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА ОРГАНИЗАЦИЈЕ СРПСКИХ СТУДЕНАТА У ИНОСТРАНСТВУ ПОД НАЗИВОМ „ЗИМСКА ОССИлација 2021”

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА ОРГАНИЗАЦИЈЕ СРПСКИХ СТУДЕНАТА У ИНОСТРАНСТВУ ПОД НАЗИВОМ „ЗИМСКА ОССИлација 2021”

 

Дана 26. децембра 2021. године у Архиву Војводине, уз звуке химне „Боже правде” у изведби Јане Лукић, свечано је отворена Зимска ОССИлација 2021. године коју је уприличила Организација Српских студената у иностранству (ОССИ), уз учешће представника Министарства спољних послова и Владе Републике Србије.

Током првог дана манифестације су представљени пројекти које Организација реализује, као и постигнути резултати. Анђела Јанковић, председница Организације, истакла је да Организација постоји већ 25 година кроз 23 огранка по читавом свету, са тежњом да окупи и повеже српски интелектуални капитал расут по свету и да подстакне студенте на повратак у матицу, као и да им укаже помоћ на том путу. Тако је, на пример, на основу споразума о сарадњи који је склопљен летос са Министарством спољних послова, студентима омогућена пракса у дипломатско-конзуларним представништвима Србије широм света. Протокол подразумева и сарадњу на другим пољима.

Бројне учеснике топло је поздравио др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, изразивши задовољство што је у прилици да буде домаћин једном таквом догађају, констатујући да су српски студенти у иностранству амбасадори који на најбољи начин представљају нашу земљу, повезују Србију са светом и одводе Србију у свет.

Андреј Цвијановић, потпредседник ОССИ-ја, указао је на фундаменталне циљеве организације – указивање помоћи српским судентима у иностранству и одржавање везе са матицом, са поносом истакавши чињеницу да њихова организација наредне 2022. године обележава 25 година постојања.

У име Министарства спољних послова присутнима се обратио државни секретар, господин Немања Старовић, који је указао на то да се Влада озбиљно бави анализом феномена одласка младих образованих људи у иностранство и истакао да се против тога држава мора борити и радити на привлачењу младих људи из иностранства подизањем степена економског развоја у земљи, као и системом циркуларних миграција. У складу са тим, летос је потписан и протокол о сарадњи између Министарства спољних послова и ОССИ-ја, на основу којег се члановима ОССИ-ја пружа могућност да се пријављују за похађање престижне Дипломатске академије.

Госпођа Дина Вучинић, чланица новосадског Градског већа за образовање, пожелела је топлу добродошлицу члановима ОССИ-ја и истакла да Нови Сад, који је с правом прошле године носио титулу омладинске престонице Европе а који за неколико недеља постаје и званично европска културна престоница, препознаје значај младих, пре свега студената, као важан фактор напретка сваке друштвене заједнице и истакла као приоритет обезбеђивање најбољих услова за реализацију пројеката који гарантују сигурну будућност грађана, како би младе људе задржали у Србији.

Господин Марио Ћумуровић, извршни директор Центра за сарадњу са Србима у иностранству (СПОНА), изразио је велико задовољство радом тренутног руководства ОССИ-ја које придаје велики значај умрежавању, мапирању и унапређењу сарадње између матице и дијаспоре, што је препознао и град Бањалука, као партнер.

Модератор Генералне скупштине ОССИ-ја био је господин Страхиња Радовановић.

За понедељaк, 27. децембра, планиран је низ панела и предавања, а у циљу дубљег упознавања са темама које се тичу одлива мозгова, циркуларних миграција и пословног развоја. Панелисти су били наши истакнути привредници, попут представника Делта Холдинг компаније, компаније Еликсир Груп, компаније НИС и компаније Тојота Адриа.

Scroll to Top