СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ О СТРАДАЊУ СРБА И СЛОВАКА У БРАТИСЛАВИ

У петак 1. 12. 2023. године у Универзитетској библиотеци у Братислави (Словачка Република), уз велики број посетилаца – укључујући и стручњаке из области архивистике, библиотекарства, различитих научних дисциплина и дипломатије – свечано је отворена изложба Архива Војводине под називом „Откривени архиви изван граница Словачке: Злочини над Србима и Словацима током Другог светског рата на територији АП Војводине”. Отварању изложбе су, између осталих, присуствовали и представници Амбасаде Републике Србије у Братислави, представници Министарства културе Словачке Републике, као и директори и запослени из партнерских високообразовних, научних и  институција културе, као и бројних удружења грађана са простора Словачке са којима Архив Војводине има успостављену сарадњу. Поред наведених, отварање изложбе је изазвало велику пажњу и бројних других посетилаца, укључујући и представнике партнерских институција Универзитетске библиотеке у Братислави.  
На изложби, организованој у ексклузивном изложбеном простору Универзитетске библиотеке Словачке Републике у пешачкој зони, односно у историјском језгру Братиславе у некадашњој велелепној згради Угарског парламента, представљена је вредна архивска документација која сведочи о заједничком страдању и отпору Словака, Срба и других народа током Другог светског рата на подручју данашње територије АП Војводине. Највећи део презентоване документације која је саставни део експозиције, чува се у Архиву Војводине и до сада није била позната и презентована јавности. Концепција изложбе је прилагођена словачком аудиторијуму, те у том контексту, словачка јавност и грађани ће по први пут имати прилику да се упознају са пропорцијама и карактером страдања пре свега Срба и Словака током Другог светског рата које су окупационе власти починиле над недужним цивилним становништвом. Између осталог, у кратким цртама, кроз визуелну архивску грађу (фотографије), презентовани су и ужаси почињени у склопу система концентрационог логора Јасеновац на простору Независне Државе Хрватске, односно злочини почињени од стране геноцидног усташког режима. У складу са претходно наведеним, словачки аудиторијум по први пут у историји има прилику да се информише на словачком језику и о злочинима почињеним у Јасеновцу. 

Изложба је конципирана на начин да има и делимичан мултимедијални карактер, те у том смислу, посетиоци изложбе кроз пријемчив начин, имају прилику да виде оригинална сведочења жртава, упечатљиве фотографије, плакате окупатора, као и мапе стратишта. Уз два аудио-садржаја као и пратећу мултимедијалну интернет онлајн презентацију, посетиоцима (словачкој јавности), омогућено је да сагледају позадину и историјски контекст саме тематике изложбе.

У контексту свечаног отварања, укратко је презентована и двојезична (српско-словачка) тематска монографија под називом Злочини почињени над Словацима у току Другог светског рата на простору АП Војводине: архивска грађа из фонда Ф. 183 Архива Војводине која је публикована у суиздаваштву Архива Војводине, Катедре за историју Филозофског факултета Универзитета Маћеј Бел, Центра за истраживање историје и културе доњоземских Словака и Центра за српско-словачке теме.

Приликом свечаног отварања изложбе, окупљеним грађанима су се обратили: генерална директорка Универзитетске библиотеке Словачке Републике (Братислава) и чланица Светског управног одбора ИФЛЕ (IFLA’s Governing Board) инж. Силвија Стаселова (Ing. Silvia Stasselová), виши архивист Александар Бурсаћ и помоћник директора Архива Војводине Кристијан Обшуст. Изложбу је, након говора, свечано отворио директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић.

Поред претходно наведеног, у склопу експозиције изложбе, представљен је и део издавачке делатности Архива Војводине која се односи на неговање критичке културе сећања, као и публикације из издавачке делатности Архива, које се односе словачку националну мањину у Србији и које посетиоци изложбе могу бесплатно преузети.

Реализацију изложбе су подржали:

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама (АП Војводина, Република Србија)
Министарство културе Републике Србије
Министарство културе Словачке Републике

Аутори изложбе: 

Др Небојша Кузмановић (директор Архива Војводине)
Кристијан Обшуст (помоћник директора Архива Војводине, архивист)
Александар Бурсаћ (виши архивист)
Ивана Петровић (архивски саветник)
Маја Јокмановић (конзерватор)

Сарадници на изложби:

Марија Домоњи; Мартин Пребуђила; Владимир Мучибабић; Татјана Цавнић и Жељко Радаковић

Изложба ће у изложбеном простору Универзитетске библиотеке у Братислави бити постављена до 15. 12. 2023. године, а наредне године ће бити презентована и у другим градовима Словачке.

Scroll to Top