СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЧИПКА ЧУНКОМ ИЗАТКАНА”

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЧИПКА ЧУНКОМ ИЗАТКАНА”

Дана 14. марта 2023. године у Архиву Војводине, пред бројним посетиоцима, свечано је отворена изложба Удружења ткаља Новог Сада под називом „Чипка чунком изаткана”.

За ову прилику изложени су радови 15 ткаља, које су исказале своју вештину у једној од најдекоративнијих и најсензибилнијих техника, а то је чипка.

Удружење ткаља Новог Сада, као прво ове врсте у Војводини, основано је 1995. године са циљем неговања и унапређења вештине ручног ткања као посебног дела наше културе и традиције путем организација изложби и обуке младих. Током двадесет седам година постојања, кроз чланство је прошло на стотине ткаља које су овладале вештином овог уметничког заната.

Удружење ткаља је члан неколико значајних међународних и домаћих асоцијација (Савеза удружења за ткање, предење и бојење Велике Британије, Кластера креативе индустрије Војводине, Занатске задруге Нови Сад…), те добитник бројниx награда и признања попут Златне кошуте и две медаље на Сајму моде у Београду, као и медаље за наступ на Међународном сајму предузетништва у Новом Саду.

Успешну сарадњу Удружење има са бројним институцијама културе (Музеј града Новог Сада, Музеј Војводине, Раднички универзитет, Етнографски музеј у Београду, Музејом Николе Тесле…). Учествовало је на бројним домаћим и међународним манифестацијама, културним програмима, самосталним изложбама, као и на манифестацијама које је организовао Град Нови Сад и АП Војводина. Резултат тог рада јесте преко 140 изложби у земљи и ван земље.

Изложбу је свечано отворила Душанка Марковић, кустоскиња Музеја града Новог Сада, која је нарочито захвалила ткаљама које су своје умеће преносиле новим ткаљама, с обзиром на то да је ручно ткање некада било основни начин прављења тканина, а да је данас привилегија ретких жена које ово умеће чувају од нестајања. „…Мислим да је највећи успех било ког уметника када успе да споји старо и ново. Старе технике са новим дизајном. Старе мотиве са новим материјалима. Старе материјале са новим формама. Ова изложба је доказ једног таквог склада. Наше ткаље успеле су старинске чипке са тканина које су некад стварале жене у Војводини да пренесу на новим разбојима и са новим материјалима, на савремене одевне и декоративне предмете…”, истакла је госпођа Марковић.

Посетиоци су имали прилику да виде и радове Удружења МНРО (Удружење ментално недовољно развијених особа) будући да чланице Удружења ткаља Новог Сада држе редовне курсеве обуке корисницима дневног боравка Удружења МНРО. Радови придружене чланице из Аргентине, Изабел Мојано, били су фотографски приказани у оквиру поставке изложбе која је само још једна успешна карика на путу којим иде ово Удружење.

На крају свечаног отварања уручене су дипломе ученицама које су недавно завршиле обуку ручног ткања.

Scroll to Top