СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА КАРИКАТУРА МИЛЕНКА КОСАНОВИЋА

Дана 16. августа 2023. године у Архиву Војводине свечано је отворена ретроспективна изложба карикатура Миленка Косановића, једног од најзапаженијих српских карикатуриста друге половине 20. и почетка 21. века. Изложбу је организовало Удружење новинара Србије са својим огранком у Војводини, Друштвом новинара Војводине. Корпус изложбе обухвата ужи избор радова, првобитно изложених у холу зграде Политике у Београду 2007. године.

Миленко Косановић рођен је 1948. године у Бајмоку. У Суботици је похађао Школу за индустријске техничке цртаче, а у Београду Вишу педагошку школу и Школу за ликовно-графичко обликовање новина и часописа Југословенског института за новинарство. Карикатуром се  интензивно бавио од 1966. године, све до последњег дана живота. Преминуо је 2020. године. Као професионални карикатуриста – илустратор сарађивао је у многим листовима и часописима у бившој Југославији, као и у појединим иностраним едицијама. Био је члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије у статусу истакнутог уметника. Добитник је Награде за животно дело и награде „Златни Пјер” 1996. године, највећег домаћег признања за новинску карикатуру, коју додељују Вечерње новости. Представљен је у енциклопедији Два века новинарства у Србији. Више од стотину пута награђиван је на фестивалима карикатуре у земљи и свету. Био је почасни грађанин Суботице. Самостално је излагао у Смедереву (2008), Београду (2007) и Суботици (1994, 1979). У пензију је отишао из редакције Суботичких новина.

Присутнима су се обратили др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, Недељко Убовић, карикатуриста, Немања Косановић, син преминулог аутора, и Предраг Рава, председник УНС-ДНВ.

Догађају су присуствовали и Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије, као и Живојин Ракочевић, председник Удружења новинара Србије.

Изложба ће бити отворена до 7. септембра 2023. године.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top