СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МЕМENTO MORI – НОВИ ПОЧЕТАК ИЛИ РАСЛОЈАВАЊЕ ДУШЕ И ТЕЛА”

Дана 7. маја 2024. године у Архиву Војводине свечано је отворена изложба под називом „Memento mori – Нови почетак или раслојавање слике душе и тела” ауторке Норе Љубановић Еветовић. Корпус изложених радова у Архиву Војводине део су завршног докторског рада ауторке на докторским академским студијама на Академији уметности Универзитета у Новом Саду.

Нора Љубановић Еветовић рођена је 1987. године у Суботици. Завршила је средњу школу за дизајн „Богдан Шупутˮ, Одсек ликовни техничар, а потом основне и мастерске студије у класи професора Анђелке Бојовић и Весне Кнежевић на Факултету ликовних уметности у Београду, Одсек сликарство.

Тема уметничког истраживања „Мементо мори” – сети се да си смртан, сети се да ћеш умрети – у својој основи се бави питањима где је душа након смрти, где она одлази, како путује. Ауторка настоји да ликовним поступком проникне у мистику лутајуће душе, дозволивши сопствене увиде у скривене поруке кроз историју уметности. Инспирација за сликарске радове лежи у надоградњи претходних личних искустава уз потребу за раслојавањем слике, односно душе и тела. Првобитне идеје за изложбу „Memento mori”, које су се временом продубиле, почивале су на сакралним мотивима. Поред платна, појавила се потреба за новом подлогом, нежним и савитљивим материјалом прозирне драперије, која уједно садржи основну карактеристику поимања душе – лакоћу, флуидност, са лазурним ликовним поступком представљања призора. Слике на платну, као чвршћа форма, одговарају поимању јасне слике видљивог живота, односно темеља живота, док се раслојавање преноси на прозирну драперију, слободно лелујајућу у простору. Тамне људске фигуре на сликама опомињу да је овоземаљски крај известан. Апстрактни фрагменти представљају обрисе у виду трагова у стварном животу. На сликама доминирају женски ликови као носиоци, сведоци живота.

Ауторка има иза себе седам реализованих самосталних изложби у земљи и иностранству. Учествовала је на међународним колонијама у Суботици и Загребу, а током протекле године излагала је своје радове у Галерији „Азур”, (Galeria Azur) Берлин, Немачка, Галерији Гауди (Galeria De Arte Gaudi), Mадрид, Шпанија; на Сајму уметности (Art Expo Algarve 2023), Алгарве, Португал, те на изложби студената докторских студија у Културном центру Србије у Паризу.

Тренутно ради као предавач на Високој школи за образовање васпитача и тренера у Суботици.

Изложбу је отворио проф. Зоран Тодовић, ментор Норе Љубановић Еветовић.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

.  

Scroll to Top