СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „МЕЂУНАРОДНА УМЕТНИЧКА КОЛОНИЈА КРЧЕДИН – ПРВИХ 16 ГОДИНА”

Дана 15. августа 2023. године у Архиву Војводине свечано је отворена изложба слика  „Међународна уметничка колонија  Крчедин – првих 16 година”.

Шездесет и осам радова сликара из седамнаест држава, изложених у Архиву Војводине, представљају један од могућих избора од преко хиљаду радова насталих током шеснаест година постојања ове значајне културне манифестације, укључујући и овогодишњу колонију одржану под покровитељством општине Инђија и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Наиме, на уметничком газдинству Јакшића у Крчедину, почев од 2008. године,  из године у годину учествовало је око 800 сликара и вајара са свих континената, уз још толико песника, глумаца, музичара, дизајнера, међу којима су и најзначајнија имена наше и светске уметничке сцене. Додељиване су титуле „Ја, Крчединац!” и „Њака Крчединска” и стваран амбијент пун неопходних садржаја за живот и рад уметника, кроз отварање галерије „Јакшић”, библиотеке „Милош Црњански”, уметничких апартмана, отвореног атељеа „Милан Кечић”, две бине „Бора Ђорђевић” и „Арте”.

Присутним посетиоцима, међу којима су били бројни уметници и пријатељи породице Јакшић, обратили су се др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, Миодраг и Зоран Јакшић, оснивачи колоније, а потом и проф. др Угљеша Цолић, сликар и вишегодишњи учесник на колонији.

Уз речи поштовања за уметничко прегалаштво породице Јакшић, које је допринело афирмацији не само уметности већ и места Крчедин, које је постало незаобилазно место на географској карти свих уметника и ентузијаста, изложбу је отворио проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top