СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „ПЕТИ ЖИВОТˮ ВЕСНЕ РОБОТИЋ

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „ПЕТИ ЖИВОТˮ ВЕСНЕ РОБОТИЋ

Дана 24. марта 2023. године, у галеријском простору Архива Војводине свечано је отворена прва самостална изложба слика под називом „Пети животˮ ауторке Весне Роботић.

Бројним посетиоцима представљена је једна помало необична, али јако интересантна и квалитетна изложба. Реч је о уметничким делима Весне Роботић.

Како ауторка воли да каже за себе, рођењем, школовањем, радом и бивствовањем је Новосађанка, Бачкуља. По професији има чак звање витеза једне друге врсте уметности, уметности стварања и препознавања квалитетног вина. Као што то у животу обично бива, једна уметност тражи другу, тражи свој „alter ego”, а ликовни израз Весне Роботић је поред тога и њен „modus vivendi”.
  
Школу цртања похађала је код Слободана Недељковића, а сликање у атељеу код Биљане Ристић. Излагала је на 20 колективних изложби. Добитник је више диплома, похвала и награда, али искрено задовољство рада и стварања било је, јесте и остаје суштина њеног бављења ликовном уметношћу.

Корпус изложбе садржи 20 дела урађених у техникама уља на платну и акрила на платну и 12 дела урађених на специфичним подлогама, каменим плочама и бибер цреповима у secco техници. Вешто осмишљеним личним брендом „Рукумотворине” ауторка презентује на најбољи начин своје ликовне и дизајнерске радове коришћењем различитих техника.
Представљена су дела различитих мотива и колорита, а веже их једна нит – ПЕТИ ЖИВОТ. „…Веснини потези на сликамаˮ, како лепо запажа рецензент изложбе Биљана Ристић, „јесу степенице живота. Сви их имамо, али их различито доживљавамо, чак их и не препознајемо. Весна Роботић је веома свесна својих степеница које су је увеле у свет сликарства. Своје степенице Весна је нумерисала и пету назвала Пети живот…ˮ. Сликарство Весне Роботић уводи нас у „…један задивљујући свет доживљаја, импресије, карактера, смелости, храбрости, досањаних и недосањаних снова…ˮ.

Присутнима се у име Архива Војводине речима добродошлице обратила Сања Демировић, архивист, а потом и Биљана Ристић, самостални ликовни уметник, дизајнер и књижевник, члан Матице српске, Удружења књижевника Републике Србије и Удружења књижевника Републике Српске, која је и свечано отворила изложбу. Пријатеље и поштоваоце њеног стваралаштва топло је поздравила и ауторка лично.

Scroll to Top