Уметничка резиденција позоришне трупе „Nesterval” у Архиву Војводине

Уметничка резиденција позоришне трупе „Nesterval” у Архиву Војводине

У оквиру пројекта „BeSpectactive!ˮ који се реализује у оквиру ЕУ програма Креативна Европа – Култура и у сарадњи са Студентским културним центром у Новом Саду, глумци из позоришне трупе Nesterval” из Аустрије до краја октобра радиће на развоју представе „Збогом Крајскиˮ У Новом Саду.

У пројекат је укључено 19 партнерских организација из 15 држава, а део пројектних активности аустријски глумци снимили су јуче у просторијама Архива Војводине, у којима су учествовали запослени Архива Војводине др Драгана Катић, руководилац Одељења депо службе, Снежана Каљевић, архивист и Ивана Петровић, архивист.

Позоришна трупа Nesterval” током десетодневног боравка у Новом Саду спровешће истраживање, кроз сарадњу са уметницима који су се бавили темом социјализма и интервјуисања сведока времена, односно грађана који су током 70-их и 80-их година живели у доба социјализма.

Представа обрађује тему Бруна Крајског, аустријског канцелара, који је живео 70-их година у Аустрији, бавио се социјализмом и своје социолошке идеје имплементирао у Аустрији. Развио је свеобухватни програм реформи „За модерну Аустријуˮ, познату као „Кампања 1.400 стручњакаˮ. Крајски 1968. године шаље стручњаке у многобројне европске земље да истраже аспекте демократије и пронађу начин – како заштитити социјализам. Међу тим стручњацима је и његова великa следбеница, др Гертруда Нестервал. Њена основна идеја је створити сигурно место где демократске и социјалистичке вредности могу преживети нетакнуте од спољашњег света. Током својих путовања по Србији, Италији и Шпанији, др Гертруда Нестервал развија експеримент који има за циљ да идентификује људе који најбоље представљају социјалистичке вредности. Тест који се делом састоји од социјално-емпиријских практичних примера, али делом и од прилично спорних задатака, коначно је реализован. Под покровитељством Бруна Крајског, др Гертруда Нестервал се укључује са младим пролетерима у тајни пројекат „Untermödlingˮ и оставља мужа и трогодишњег сина Јонаса иза себе.

Пројекат „BeSpectactive!ˮ подржан је од Министарства културе и информисања Републике Србије, а представа ће 21. априла 2020. године имати премијеру у Бечу, а у Новом Саду ће гостовати током 2021. године.

Scroll to Top