Време даривања – Гардиновци

Време даривања – Гардиновци

Јучерашњу посету Гардиновцима директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић је искористио за даривање књига. Основној школи и Месној заједници у Гардиновцима поклонио је око 150 књига, како из области архивистике, тако и белетристику која је била део личне библиотеке др Кузмановића.

Гардиновци су подигнути на истуреном делу јужне бачке лесне терасе, на 500 метара од левог рукавца Дунава. Рукавац је у средњем веку био плован, а Гардиновци војно упориште из којег се контролисао саобраћај на Дунаву. На то упућује и име села које у свом имену има француску реч гардер што би значило чувати, посматрати. То утврђење би могло бити на месту где је Дунавац најближи уз високу лесну обалу код последњих кућа на путу према Ковиљу. Гардиновци су увек били ван главних саобраћајница. Данас су, међутим, асфалтним путевима остварили боље саобраћајне везе.

У Гардиновцима се 1902. оснива Српска земљорадничка задруга, која се обнавља 1932. и радила је до 1940. године. Једна од познатијих читаоница у Шајкашкој била је Српска земљоделска читаоница у Гардиновцима.

Садашња црква у Гардиновцима настала је између 1773. и 1780. године и посвећена је Св. архиђакону Стефану (пренос његових моштију).

Према доступним изворима, Гардиновчани су пре отварања своје школе децу школовали у Горњем Ковиљу. У опису Шајкашког батаљона из 1875. године стоји да школа у Гардиновцима ради у официрском стану. После је и ово село добило школску зграду која је била 1804. године у „рушевном стању”, али ју је похађало двадесетак ђака. Тек 1839. године у изворима се наводи да је зграда у добром стању.

Данас, школа постиже велике резултате и тако даје свој допринос друштвеној заједници.

Scroll to Top