ОКРУГЛИ СТО „МЛАДИ И НАСЛЕЂЕ”

ОКРУГЛИ СТО „МЛАДИ И НАСЛЕЂЕ”

 

У Скупштини АП Војводине 24. јануара 2022. године одржан је округли сто у оквиру пројекта „Млади и наслеђе – традиција и будућност у региону прекограничне сарадње”, суфинансиран од стране Европске уније у оквиру Интерег – ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија.

Том приликом у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама обратио се подсекретар Станислав Радуловић, који наводи да се још пре две године настојало са покретањем ИПА пројекта са партнерима из Мађарске и да се размишљало о тачкама спајања: то су пре свега култура и стваралаштво и заједничко културно наслеђе.

Подсекретар Радуловић наглашава, да културно наслеђе има симболички и идентитетски значај у свести људи, а са економске стране представља туристички потенцијал. Основни циљеви су се кретали у смеру да се повећа присуство културног наслеђа у свакодневном животу младих људи, као и омогући њихово интензивно учешће у процесима заштите културног наслеђа путем учења и схватања значаја културне различитости, пре свега захваљујући доступности дигиталних медија младим генерацијама. Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама је носилац пројекта.

Теме које су усредсређене на културно наслеђе и културну разноликост у мултикултуралној Европи у овом тренутку веома су важне и актуелне теме за младе, а путем пројекта омогућено је подстицање интеркултуралног дијалога и међусобног разумевања кроз знање о културном наслеђу у региону, као и досезање до недовољно заступљених младих људи.

У име Фонда „Европски послови” АП Војводине учеснике округлог стола поздравила је Ивана Ђурица, помоћник директора, која је истакла да је овај пројекат имао за циљ да развије теме о ризицима којима је културно наслеђе изложено, размене теоријских и практичних знања и могућности за подстицање односа друштва према наслеђу, како би се предузеле одговарајуће мере за очување и стављање у службу привредних и туристичких потенцијала локалних заједница. Његова вредност је 135 хиљада евра.

О значају и улогама музејско-галеријске делатности говориле су директорка Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић-Бугарски, програмски директор Галерије Матице српске Данило Вуксановић, и директорка Музеја Војводине др Тијана Станковић-Пештерац.

У име Жупаније Чонград – Чанад обратио се видео-линком Адам Пап, који је овом приликом истакао значај дигиталног доба, очување старијих зграда као посебно културно наслеђе једне заједнице у ери општег тренда новоградње, заштите идентитета наслеђа и едукације младих људи, који о томе много више треба да знају, како би наставили са његовим очувањем.

У име Архива Војводине за округлим столом присуствовала је Љиљана Бубњевић, руководилац Одељења за сређивање и обраду старије архивске грађе (до 1918. год.).

Извор фотографија: http://www.kultura.vojvodina.gov.rs/sa-okruglog-stola-mladi-i-nasledje/

Scroll to Top