ПРИЈЕМ КОД МИНИСТРА ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СЛОВАЧКЕ У БРАТИСЛАВИ

ПРИЈЕМ КОД МИНИСТРА ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СЛОВАЧКЕ У БРАТИСЛАВИ

 

У петак 18. 2. 2022. у Министарству одбране Републике Словачке у Братислави, одржан је радни састанак којем су присуствовали министар одбране Републике Словачке Јарослав Нађ (Jaroslav Naď), директор Архива Вoјводине др Небојша Кузмановић и помоћник директора Архива Војводине Кристијан Обшуст.

На састанку је представљена основна, пројектна и издавачка делатност Архива Војводине са посебним фокусом на програме и пројекте који су реализовани у Архиву током протекле три године а који се односе на презентацију архивске грађе везану за припаднике словачке националне мањине која живи у Републици Србији. Уједно, министру одбране су поклоњена поједина издања Архива Војводине. Једна од тема разговора је била и даља сарадња са партнерском институцијом из Банске Бистрице, Музејом Словачког народног устанка са којим Архив Војводине има двогодишњу продуктивну сарадњу, а који је од почетка ове године под ингeренцијом Министарства одбране Републике Словачке.

Током срдачног и конструктивног разговора који је уследио након радног састанка, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић је захвалио министру Нађу на принципијалном ставу Републике Словачке по питању непризнавања самопроглашене тзв. државе Косово.

Министар Јарослав Нађ је у том контексту истакао да Влада, Парламент и он лично имају апсолутно непромењив став по том питању и да непризнавање Косова представља перманентан став спољне политике Републике Словачке независно од састава конкретне Владе. Тај став се заснива на поштовању основних  начела међународног права, односно произилази из принципа дефинисања граница у Европи након Другог светског рата. О чврстом ставу Словачке по питању непризнавања самопроглашеног Косова, најбоље сведочи чињеница, како је то министар Нађ акцентовао, да је то једино питање у коме су Парламент и сви политички актери једногласни, док је народ Словачке у потпуности на истим позицијама као Република Србија.

Scroll to Top