OДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЧУДЕСНИ СВЕТ ДУНЂЕРСКИХ” ЗОРАНА СУБОТИЧКОГ

OДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЧУДЕСНИ СВЕТ ДУНЂЕРСКИХ” ЗОРАНА СУБОТИЧКОГ

Дана 10. новембра 2022. године у Архиву Војводине, пред бројном публиком која је дошла упркос низу културних догађања у Новом Саду, одржана је промоција књиге Чудесни свет Дунђерских аутора проф. Зорана Суботичког. Књига је објављена 2020. године у саиздаваштву Издавачке куће Прометеј из Новог Сада, Дома културе Србобран и Народне библиотеке Србобран.

Зоран Суботички се на један артифицијелан начин бави заоставштином породице Дунђерски – најпре путем драмских дела са тематиком из живота Дунђерских, која се изводе искључиво у дворцима, каштелима, палатама и здањима од културно-историјског значаја, а потом и путем културолошких, туристичких, социо-културних активности, који за циљ управо имају очување сећања на овако вредну и значајну породицу.

У књизи Чудесни свет Дунђерских Суботички је сабрао своја драмска дела која се већ изводе и која су прошла „проверу публике”: драма о трагичној љубави Лазе Костића и Ленке Дунђерски, монодрама о Ленкином оцу, великом Лазару Дунђерском, те, два драмска дела посвећена Богдану Дунђерском „велепоседнику старобечејском и србобранском”.

Зоран Суботички је рођен у Бечеју 1960. године. Дипломирао је и магистрирао на Филозофском факултету у Новом Саду, на Катедри за југословенску књижевност, општу књижевност и српско-хрватски језик. На истом факултету предавао је Књижевност ренесансе и барока, од 1988. до 2002. године. На Државном универзитету у Милану држао је предавања у својству лектора. Поред књижевно-критичких и есејистичких текстова објављиваних у часописима „старе” Југославије, аутор је и књига Ужас и лепота смеха – поетика смеха Милоша Црњанског / Матица српска, Нови Сад 1988 / и Снови и култура ренесансе / Светови, Нови Сад 2000 /.

Веома заинтересована публика имала је прилику да са аутором књиге Чудесни свет Дунђерских прође кроз лавиринт судбине породице Дунђерских и времена у којем су живели и стварали своју пословну империју.

Суботички се у свом предавању осврнуо и на статус задужбина, културног наслеђа Дунђерских, односно афирмације такозване „дворске културе Војводине”.

Део програма био је посвећен Србобрану, вароши из које су Дунђерски кренули на пут свог великог пословног успона и успеха, о чему је говорио Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран.

Присутнима се обратио и др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, са речима подршке значајном и обимном пројекту започетом још 2015. године, који има за циљ афирмацију економске, материјалне и духовне заоставштине породице Дунђерски путем умрежавања и сарадње појединаца, удружења, установа и локалних самоуправа на чијим се територијама налази културно наслеђе Дунђерских. Јер, сви знамо, али је вредно подсећања, да је најбогатија и најмоћнија српска породица у Аустроугарској монархији била велика узданица српском национу, као задужбинари и велики добротвори.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top