OTВОРЕНА ИЗЛОЖБА АКВАРЕЛА ДРУШТВА АКВАРЕЛИСТА „ВИР” НОВИ САД

OTВОРЕНА ИЗЛОЖБА АКВАРЕЛА ДРУШТВА АКВАРЕЛИСТА „ВИР” НОВИ САД

Дана 14. новембра 2022. године у галеријском простору Архива Војводине свечано је отворена изложба акварела Друштва акварелиста „ВИР” из Новог Сада. Изложба је била веома посећена, а свечано отварање протекло је у изузетно срдачној атмосфери.

Друштво акварелиста ВИР је основано 2014. године у Новом Саду. Према за сада доступним подацима, Друштво „ВИР” је једино икада званично основано друштво акварелиста у Војводини, а и у Србији. Данас броји 16 чланова: Барош Јасмина, Викторија Ана Берчек, Бесермењи Марија Маја, Војновић Бранка, Дабановић Момчило, Заклан Гордана, Јовановић Мира, Кнежевић Љиљана, Ковачевић Љиљана, Кузмановић Љиљана, Марковић Бранислав Умбра, Срдић Галић Биљана, Станковић Радоје, Тривунчевић Вишња, Новицки Данка и Пелва Едит. Почасни чланови су: Милан Милић Јагодински, сликар из Новог Сада, и Бошко Ђуричковић из Земуна, који је излагач и љубитељ уметности, посебно акварела, а у галеријском простору Архива Војводине тренутно су изложени радови 13 чланова Друштва.

Акварелом се сви баве више од 10 година. Готово сви чланови су учили акварел у школи акварела коју, при Музеју Војводине, и данас држи и спроводи Бранислав Марковић, академски сликар. Већина чланова је имала своје самосталне изложбе, као и многобројно излагање радова на међународним, жирираним изложбама, у Републици Србији, као и у иностранству и то на више континената, у организацији International Watercolour society (IWS). Већина чланова је учествовала на бројим ликовним колонијама са другим уметницима, како у Србији, тако и у иностранству, Друштво је више пута учествовало у хуманитарним акцијама, поклањајући слике Друштву НУРДОР, РОТАРИ КЛУБ-у Нови Сад, Колу српских сестара, Хуманитарном базару у Сремским Карловцима, као и појединачним донацијама у циљу прикупљања новца за лечење деце и за децу ометену у развоју.

Присутнима се обратила Бранка Војновић, председник Удружења „ВИР”, као и Бранислав Марковић Умбра, академски сликар. Изложбу је отворио Павле Станојевић, историчар уметности, изразивши задовољство што се наставља традиција изложбене и издавачке делатности коју је започео у време када је био директор Архива Војводине током три мандата, интензивно сарађујући са господином Браниславом Марковићем.

Аутори су приликом свечаног отварања уручили своје радове на поклон пријатељима Друштва „ВИР” господину Станојевићу, брачном пару Балош (познатијим као Невена и Гонзо из Креативног центра „Чаролија”), који су сјајну атмосферу музички употпунили на најбољи начин. Такође, Архив Војводине, као поуздан вишегодишњи сарадник и домаћин, добио је на поклон акварел који је у име др Небојше Кузмановића, директора Архива Војводине, примила Сања Демировић, архивист и модератор догађаја.

Фото: Срећко Савић, Страхиња Савић и Слободан Ликучић

Scroll to Top