У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ ОДРЖАНО „ВЕЧЕ СРПСКО-ФРАНЦУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА“

У четвртак, 11. јула 2024. године у организацији Центра за друштвену стабилност и Архива Војводине у Амфитеатру Архива Војводине одржано је „Вече српско-француског пријатељства“.

Том приликом директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон отворио је изложбу под називом “Француска штампа о Краљевини Србији од 1903. до 1914.“ аутора Александра М. Гајића.

Изложба “Француска штампа о Краљевини Србији од 1903. до 1914. године” представља приказ француског јавног мњења о политичким и дипломатским дешавањима на простору Краљевине Србије од Мајског преврата до почетка Првог светског рата.

 Аутор изложбе, Александар М. Гајић, селектовао је претходно прикупљена документа у архивима у Паризу, Нанту и Марсељу. Одабир докумената је извршен квалитативно на основу информација које говоре о пуној пажњи француских писаних медија почетком 20. века на турбулетна дешавања у Београду.

Исте вечери, у склопу догађаја, организована је и трибина тематски повезана са изложбом, а на којој је било речи о историјату двовековног српско-француског пријатељства, прожетог  личношћу Краља Петра I Карађорђевића, чији је рођендан (11. јул) симболично обележен приређивањем овог лепог догађаја.

Говорници на овој трибини били су Арно Гујон, директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију и Милан Богојевић, писац и публициста. Присутнима се обратио и др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине.

Модератор вечери био је Александар М. Гајић.

Scroll to Top