Сређивање архивске грађе и регистратурског материјала у регистратурама

Сређивање архивске грађе и регистратурског материјала у регистратурама

СКРАЋЕНИ ИЗВЕШТАЈ О СРЕЂИВАЊУ АРХИВСКЕ ГРАЂЕ И РЕГИСТРАТУРСКОГ МАТЕРИЈАЛА ВАН АРХИВА (2015–2020)

Законом о културним добрима (Сл. гласник РС, бр. 71/94) прописане су обавезе архива и ималаца и стваралаца архивске грађе и регистратурског материјала и усмерене су на обезбеђење ефикасне заштите архивске грађе и регистратурског материјала ван архива. Такве обавезе условљавају веома тесну и интензивну сарадњу архива и ималаца архивске грађе која траје док се архивска грађа не преузме у архив на даљу заштиту, чување и коришћење.

Форме и начини остваривања те сарадње су веома разноврсни, посебно они који се обављају на непосредан начин. Један од таквих начина заштите архивске грађе и регистратурског материјала ван архива је и сређивање грађе од стране стручних архивских радника који у току сређивања непосредно едукују и пружају стручну помоћ архиварима у регистратури око свих нејасноћа приликом рада са грађом као и вођењем законом прописаних евиденција о њој.

Целокупан извештај о сређивању архивске грађе и регистратурског материјала ван архива који се односи на период од 2015. до 2020. године, а који је сачинила Станислава Блажевић, архивиста Архива Војводине, можете погледати у PDF документу

Scroll to Top