Парастос жртвама Рације у Тителу

Парастос жртвама Рације у Тителу

Данас, 9. јануара 2021. године, после јутарње службе у Цркви Успења Пресвете Богородице у Тителу, одата је почаст страдалим становницима Титела у Рацији у Шајкашкој јануара 1942. године. Венац је у име локалне самоуправе положила Весна Кнежевић, народна посланица у Скупштини Републике Србије, и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, као изасланик Одбора за обележавање Рације у Бачкој. Око шездесет мештана Титела је страдало на крвави Божић 1942. године у Рацији у Шајкашкој. 

Службу су служили парох тителски и парох чурушки.

Цео месец јануар је посвећен одавању поште  више хиљада цивила који су у убијени од стране окупаторског режима у Рацији, незапамћеним злочинима мађарске војске и жандармерије, које су у црно завиле житеље Чуруга, Жабља, Ђурђева, Госпођинаца, Гардиноваца, Вилова, Лока, Титела, Мошорина, Шајкаша, Кисача, Србобрана, Темерина, Новог Сада и Бечеја. 

У последњих десетак година градске власти Новог Сада и Покрајинска влада су се придружиле обележавању овог светог чина, што им служи на част. 

„Одбор за обележавање Рације у Бачкој” основан је 22. децембра 2016. године, на заједничку иницијативу Епархије бачке Српске православне цркве и Покрајинске владе.

Ову прилику посете Тителу директор Кузмановић је искористио и за даривање књига. У име Архива Војводине, као и у своје име, Основној школи „Светозар Милетић” је поклонио 150 књига. Књиге су из области архивистике, као и белетристика из приватне библиотеке др Кузмановића.

Scroll to Top