АРХИВ ВОЈВОДИНЕ НА 28. КОНВЕНЦИЈИ ICARUS-а

АРХИВ ВОЈВОДИНЕ НА 28. КОНВЕНЦИЈИ ICARUS-а

 

Редовна годишња конвенција ICARUS-а одржана је од 23. до 25. маја 2022. године у универзитетском центру Campus Condorcet, Aubervilliers, Париз (Француска). Тема прве овогодишње конвенције била је „Приватни и јавни архиви у 21. веку” (“Private and Public Archives in the 21st Century”).

            На отварању присутнима су се обратили председник ICARUS-а Томас Ајгнер (Епископски архив Сент Плтена, Аустрија), потпредседница Влатка Лемић (ICARUS Хрватска) и руководилац Карл Хајнц (ICARUS Аустрија), док су финансијски извештај за претходну годину поднели Жарко Вујошевић (Универзитет у Београду, Србија) и Биргит Кибал (Национални архив Естоније). Конвенција је затим настављена извештајима о претходним активностима и пројектима чији је носилац ICARUS. Један од тренутно најактуелнијих пројеката, „Дигитална ризница” (“Digital Treasures”), у чију реализацију је укључен и Архив Војводине, публика ће имати прилике да види кроз изложбе које ће бити организоване у неколико држава (Шпанија, Португалија, Норвешка, Малта, Аустрија и Мађарска). Такође, током првог дана конвенције, присутнима је презентован програм активности за 2023. годину, чијим осмишљавањем су се бавиле три радне групе, састављене од представника ICARUS-а:

 

  • Радна група 1 – задужена за комуникацију и догађаје, објавила је да свој рад на пружању и ширењу инфромација наставља и даље кроз друштвене мреже и платформе: Facebook, Twitter, YouTube: ICARUS – International Centre for Archival Research, и ICARUS Newsletter. Током септембра било је неколико онлајн догађаја и предавања, а присутни су позвани да самостално или кроз своје установе допринесу реализацији будућих активности.
  • Радна група 2 – формирана је као подршка писању пројеката и аплицирању на бројне европске програме финансирања, попут програма Креативна Европа, Хоризонт и слично.
  • Радна група 3 – група која се бави порталима и платформама, у наредном периоду приступиће потпуном преуређењу и надоградњи платформе Монастеријум.

 

            Поред наведеног, група која се бави Програмом рада за 2023. годину упутила је позив за сарадњу установама и организацијама, да се укључе у програм под називом ICARUS Ambassadors, који ће имати задатак да пружи подршку већ постојећим партнерима, као и да шири мрежу ICARUS-а у другим европским земљама и регионима.

            Други дан конвенције био је подељен у неколико сегмената. Први део носио је назив „Архивска наука: концепти, правни статус, историјски развој, управљање документима”, а током ког је неколико архивиста изнело своја искуства о приватним и јавним архивима у њиховим земљама. У исто време, заинтересовани су могли да присуствују и радионицама Топотека и Монастеријум. Други сегмент под називом „Културно наслеђе: чување осетљивих извора” обухватио је неколико занимљивих радова из француских, хрватских, тунижанских и мађарских архива о овој теми. На трећем, последњем делу другог дана конвенције, под називом „Архиви и медијација: јавни интерес и интеракција са јавним / приватним архивима и јавним / приватним установама” такође је стављен акценат на однос између јавних, односно приватних архива, са различитим установама и организацијама.

            Последњи дан конвенције био је наставак последњег панела, где су такође представљени радови који осликавају значај јавних и приватних архива. Представљене су и активности Државног архива Шпаније у вези са пројектом „Дигитална ризница” и друго.

            Архив Војводине на 28. конвенцији организације ICARUS представљали су директор, др Небојша Кузмановић и руководилац Одељења депо службе, др Драгана Катић. Архив Војводине представио се посетиоцима и члановима ICARUS-а из бројних европских, али и других земаља, својим издањима, од којих су нека на енглеском језику или су двојезичне публикације, попут: „Гудовац 1941. Пут злочина”, „Железничка станица Нови Сад”, „Од јагњећег руна до Бакље: породица Лампел – Лапид”, „Journeymen Journals of Jews” и друге, а колика је заинтересованост посетилаца била за ова издања сведочи чињеница да су све публикације које су биле представљене нашле своје читаоце, док су представници Универзитетске библиотеке, у оквиру центра у коме се конвенција одржавала, замолили су за примерак од сваке књиге, што је и учињено, чиме је Архив Војводине добио своје место у библиотеци, пруживши тиме могућност студентима француског Универзитета да се упознају са богатим културним наслеђем наше земље.

            Следећа, 29. конвенција планирана је од 17. до 19. октобра 2022. године у Лудвигсбургу у Немачкој.

Scroll to Top