Архив Војводине потписао уговор о превођењу књиге „Усташка зверства. Зборник докумената 1941–1942” на хебрејски језик

Архив Војводине потписао уговор о превођењу књиге „Усташка зверства. Зборник докумената 1941–1942” на хебрејски језик

Данас 29. априла 2021. године директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић у име Архива потписао је уговор о превођењу књиге Усташка зверства. Зборник докумената 1941–1942 на хебрејски језик са преводиоцем за хебрејски језик господином Срђаном Ратковићем Фуксом. Срђан Ратковић Фукс студирао је на Филолошком факултету како у Србији тако и у Израелу, Богословски факултет Српске православне цркве у Београду, односно студије Библијске теологије у Израелу. Завршио је студије хебрејског језика у Јерусалиму. Сарађује са људима у Србији, Израелу и бившој Југославији у вези са темама историје, духовности, културе, модерности, привреде, као и на очувању сећања на Холокауст, у сарадњи са државама Израела и Србије као и са Епархијом славонском Српске православне цркве.

Публикацију Усташка зверства. Зборник докумената 1941–1942 је сачинио истакнути др Милан Кољанин, а књигу је објавио Архив Војводине у саиздаваштву са Епархијом бачком и Архивом Републике Српске.

„[…] Значај и важност ових докумената се налази у томе што су ове записнике и фотографије сачинили немачки окупациони органи и, дакако да се у њихову тачност и објективност не може сумњати јер су документи исти дан, односно истог тренутка сачињени, када су злочини почињени. Архив Војводине је издвојио 165 записника који белодано сведоче о страдању српског народа и злочинима које је усташка власт у Независној Држави Хрватској у том периоду, 1941/42. година, починила према српском народу. Истина се мора открити, и, ево, ово је прилика да једну истину испричамо […]” – истакао је др Кузмановић.

Scroll to Top