БАЧКИ МОНОШТОР – БИСЕР ГОРЊЕГ ПОДУНАВЉА

БАЧКИ МОНОШТОР – БИСЕР ГОРЊЕГ ПОДУНАВЉА

Изложба фотографија

Изложба фотографија посвећена Бачком Моноштору, бисеру Специјалног резервата природе „Горњем Подунављу“, који је од јуна 2017. године заштићен и од UNESCO-а, биће отворена у Архиву Војводине 26. децембра у 19.00 сати, у улици Жарка Васиљевића 2A, у Новом Саду.

Изложба је резултат рада четрнаест реномираних фотографа Фото-клуба „Рада Крстић“ из Сомбора и Фото-асоцијације Војводине из Новог Сада који су током јесени боравили на Другом фото- сафарију у Бачком Моноштору. Заинтересовани ће на изложби имати прилику да виде радове: Дарка Дозета, Душана Козодеровића, Горана Бараћа, Горана Мулића, Иштвана Вирага, Јарослава Папа, Јована Ђикића, Лидије Андрејев, Ненада Михајловића, Петра Замбоа, Радивоја Хаџића, Роберта Гетела, Слађане Пантелић и Снежане Лерх.
На отварању изложбе ће говорити познати фотограф природе, Јарослав Пап, који деценијама своју инспирацију највећим делом проналази баш у тим крајевима; организатор сафарија Зденка Митић, председница удружења „Подунав“ и дипломирани еколог Вања Петковић, рођ. Моношторка и председница Хуманитарно-еколошког удружења  „Чепом до осмеха“.
Главни циљ организовања фото-сафарија и пратећих изложби је да локална заједница у сарадњи са фотографима и фото-удружењима, здружено, визуелним стваралаштвом промовише очување културне баштине локалног становништва и природна богатства UNESCO Резервата биосфере „Бачко Подунавље“ али и да доприноси популаризацији туристичких потенцијала тог региона. Моноштор је село на северозападу АП Војводине које је захваљујући својим мештанима до данас успешно сачувало склад природе и традиције у начину живота. Поред већинског становништва – хрватских Шокаца, у селу живе и Срби, Роми, Мађари, Немци, који негујући народне обичаје, ношње, песме, плес, говор, традиционалне занате и јаку везу са природом, која окружује село, негују своје природно и културно наслеђе. Моноштор је на територији града Сомбора водеће село по развоју туризма. Моноштор је, поетски настројени кажу и село на седам Дунава. Богато је разноврсним биодиверзитетом. Посебним га чини то што је оно једно велико острво, окружено Дунавом, каналима и ритским шумама.

С које год стране да желите да уђете у село морате да пређете мост, те га то чини посебно занимљивим. Седам Дунава о којима круже многе легенде и анегдоте су са западне стране Канала Дунав–Тиса–Дунав, са северне према истоку Канал „Краља Петра“, данас Велики бачки канал, с источне „Киђош“ који долази из Мађарске – Стари Дунав, Дунавац, Уставе.

Резерват представља једно од последњих уточишта за живи свет, везан за плавна подручја. У резервату је присутна 51 врста сисара, 248 врста птица, 50 врста риба, 11 врста водоземаца, 9 врста гмизаваца, огроман број бескичмењака од којих се издваја фауна лептира са преко 60 врста дневних лептира и више од 1.000 биљних врста…

Покровитељи Фото-сафарија су Месна заједница Бачки Моноштор и Град Сомбор, а изложбе фотографија, Управа за културу Града Новог Сада.

Сви заинтересовани изложбу могу погледати до 20. јануара 2019. године.

 

Scroll to Top