У Архиву Србије отворена изложба „Архиви – ризнице сећања“

У Архиву Србије отворена изложба „Архиви – ризнице сећања“

У Архиву  Србије је дана 25. јуна 2019. године отворена гостујућа изложба словеначке архивске баштине „Архиви – ризнице сећања“. Реч је о заједничкој изложби десет словеначких архива на којој су презентовани најзначајнији документи из богате архивске ризнице ове земље.

Изложбу је отворио амбасадор Словеније у Србији Изток Јарц, а публици су се обратили и директор Архива Србије др Мирослав Перишић, саветник у Министарству културе и информисања за заштиту културног наслеђа српског порекла у иностранству Милош Гајић и директор Архива Републике Словеније Бојан Цвелфар.

Изложба је првобитно била постављена 2015. године у Народном музеју у Словенији, где су била изложена оригинална најзначајнија и најлепша документа из словеначких архива. На њеном приређивању радило је 80 архивиста. После великог успеха који је постигла, родила се идеја о путујућој изложби која је до сада гостовала широм Словеније, као и у Хрватској, Босни и Херцеговини и Северној Македонији.

На 21 паноу изложене су репродукције више од 140 докумената који датирају од 9. века до 1990. године. Између осталог, могу се видети и остаци каролиншког рукописа из 9. века, најстарија сачувана пергаментна исправа у Словенији, исправе грофова Цељских и нацрт највећег европског железничког вијадукта.

Архив Војводине на скупу су представљали архивски саветник Љиљана Дожић, руководилац Одељења за сређивање новије архивске грађе и регистратурског материјала и Владимир Мучибабић, оператер у процесу дигитализације.

Scroll to Top