ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СРБИЈА У ОЧИМА ИТАЛИЈАНСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ 1878–1908”

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СРБИЈА У ОЧИМА ИТАЛИЈАНСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ 1878–1908”

Поводом обележавања 140 година дипломатске сарадње Србије и Италије данас је у ”Архиву Војводине” отворена тематска изложба историчарке др Јоване Иветић под називом „Србија у очима италијанске дипломатије 1878–1908”, на којој су представљене реплике италијанских дипломатских докумената из Историjског дипломатског архива у Риму.    

Изложбу је отворио директор Балканолошког института САНУ (Српска академија наука и уметности) др Војислав Павловић, а на отварању су говорили и: народни посланик Мирко Крлић, председник Одбора за културу Скупштине Републике Србије, професор емеритус Правног факултета у Новом Саду др Антун Маленица, директор ”Архива Војводине” др Небојша Кузмановић,  и ауторка изложбе др Јована Иветић.

На изложби је презентован историјат и развој дипломатских односа Србије и Италије, који се од самог почетака није базирао искључиво на политичкој димензији, већ и на културној и трговинској сарадњи – о чему сведочи велики број италијанских конзуларних представништава у Србији, као и српских у Италији.

Изложбу чине 83 експоната: документа, фотографије, картографска и рукописна грађа, списак италијанских амбасадора и конзула у Србији, односно српских амбасадора и конзула у Италији, подељених у 15 тематских целина. Изложбу прати и обиман каталог са пописом експоната и уводном студијом др Јоване Иветић „Србија у очима италијанске дипломатије 1878–1908”, на српском и на италијанском језику.

”Архив Војводине” овом приликом исказује посебну захвалност Историјском дипломатском архиву у Риму који је дозволио да реплике докумената из његове богате грађе буду представљене на овој изложби, која ће бити отворена до 2. августа 2019. године, а моћи ће и да се погледа у електронској форми на сајту Архива Војводине – www.arhivvojvodine.org.rs

 

Scroll to Top