ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УКЉУЧУЈУЋИ И КОСОВО И МЕТОХИЈУ У ПОСЕТИ АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

ИЗДАЊА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ У БИБЛИОТЕКАМА

 

Проф. др Саша Марковић

Јавне трибине под називом Национална идеја Срба Војводине и присаједињење Краљевини Србији 1918. године”, организоване су: 25. августа у Народној библиотеци „Свети Сава” у Аранђеловцу, потом у Народној библиотеци „Радоје Домановић” у Тополи. Сутрадан, у Библиотеци „17. септембар”  у Малом Зворнику и „Библиотеци Вуковог завичаја” у Лозници.

Непосредни повод за организацију ових јавних трибина била је монографија проф. др Саше Марковића, Од присаједињења до прекрајања. Војводина у Краљевини СХС/Југославији 1918–1941. године (Нови Сад: Архив Војводине 2020). На основу вишедеценијског историографског истраживања, ово монографско, синтетичко дело, на један нов, свеобухватнији начин расветљава сложене историјске процесе и догађаје, упознајући академску и ширу јавност са новим чињеницама, појавама и сазнањима о времену које је претходило, а затим и формирању Краљевства/Краљевине СХС/Југославије и историјских догађаја који су обележили ову државу.

Организатори трибина, издавач и аутор који је био и предавач по позиву, захваљују свим учесницима и посетиоцима, на топлом пријему, саветима, сугестијама и питањима која су допринела да разговор буде не само надахнут, већ и да помогне у формирању детаљнијих виђења и увиђања историјских догађаја о којима аутор пише на основу истраживања и анализе аутентичне архивске грађе.

Свим библиотекама у којима су одржани скупови, Архив Војводине је поклонио своја издања. 

 

 

 

Scroll to Top