ДИРЕКТОР АРХИВА ВОЈВОДИНЕ УРУЧИО ПОВЕЉУ ГРАДОНАЧЕЛНИКУ БРЧКО ДИСТРИКТА

ДИРЕКТОР АРХИВА ВОЈВОДИНЕ УРУЧИО ПОВЕЉУ ГРАДОНАЧЕЛНИКУ БРЧКО ДИСТРИКТА

 

У оквиру обележавања 22-годишњице Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, дана 9. марта 2022. године директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић уручио је градоначелнику Брчко дистрикта БиХ Еседу Кадрићу копију најстаријег до сада пронађеног писаног документа у којем се спомиње Брчко, а реч је о Повељи угарског краља Жигмунда која датира из 1422. године.

Свечаном уручењу повеље су присуствовали чланови Владе, Службе за архив Брчко, председник Скупштине Синиша Милић, као и представници Архива Војводине, архивски саветници Љиљана Дожић, руководилац Одељења за документацију, информације и информациони систем и Ивана Петровић.

Градоначелник Кадрић захвалио jе Кузмановићу и његовим сарадницима на донетој копији овог важног документа из Националног архива Мађарске, те је казао да ће он бити истакнут и видљив за све госте у Градској већници. Кузмановић је истакао да копија повеље може да послужи као инспирација архивима, управама и свим грађанима да се на још бољи начин повежу, као што је то случај за Нови Сад и Брчко.

Даривање копије повеље резултат је потписаног Протокола сарадње између Брчко дистрикта БиХ и Архива Војводине, који је иницирао Архив Брчко дистрикта БиХ на челу са шефом Ћазимом Суљевићем.

Оригинална повеља чува се у Националном архиву Мађарске у Будимпешти.

Scroll to Top