Додела награда за Дан архива у Србији

 

НАГРАДЕ

ВЕСНИ БАШИЋ

И

АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

 

 


Две изложбе и додела награда за Дан архива у Србији

 

У Архиву Србије, у среду, 14. децембра 2016. године, са почетком у 11.30 сати обележен je Дан архива у Србији. Тим поводом додељене су награде „Златна архива“ Фондације Александра Арнаутовића и Годишња награда Ђурђа И. Јеленића и отворене изложбе „Култура Срба у Трсту 1751–1914“ и „Подсећања“.

Додела годишњих награда

Награде „Златна архива“ из Фондације Александра Арнаутовића додељују се заслужним архивистима. Фондацију су установиле ћерке Александра Арнаутовића, Маргерит и Анђица Арнаутовић, 14. децембра 1998. године, ради трајног чувања и неговања успомене на др Александра Арнаутовића, управника Државне архиве од 1939. до 1941. године. Жири за доделу награде Златна архива у саставу – др Љубодраг П. Ристић, виши научни сарадник Балканолошког института САНУ, Нада Петровић, архивски саветник у пензији и Митар Тодоровић, архивски саветник Архива Југославије на седници одржаној 6. децембра 2016. године донео је одлуку да се две равноправне награде „Златна архива“ за 2016. годину доделе Милољубу Арсићу, архивском саветнику Историјског архива Краљево и Весни Башић, вишем архивисти Архива Војводине. Добитницима су додељене повеље и скулптуре „Минијатура Архива Србије“ рад вајара Зорана Ивановића. Награде је уручила др Ана Столић, председница Управног одбора Фондације.

Из Задужбине „Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић“ која је основана 1994. године додељује се награда Ђурђа И. Јеленића, управника Државне архиве од 1929. до 1938. године. Награда се додељује за научни рад из области архивистике и историографије, објављен 2016. године, писан претежно на основу архивске грађе која се чува у архивима у Србији. На седници одржаној 28. новембра 2016. године, Жири за доделу годишње награде Задужбине, у саставу др Радмила Радић, научни саветник Института за новију историју Србије, др Милан Кољанин, виши научни сарадник Института за савремену историју и др Александра Новаков, стручни сарадник Лексикографског одељења Матице српске, донео је одлуку да се награда равноправно додели за књигу „Пут документа. Методе и резултати истраживања времена настанка најстаријих архивских докумената у Архиву Војводине“, у издању Архива Војводине, коју су приредили Зоран Стевановић и Весна Башић, и монографију „Косово и Метохија у државној политици Југославије 1958–1965“ др Миомира Гаталовића у издању Института за савремену историју и Друштва историчара Србије „Стојан Новаковић“. Награде је уручила др Радмила Радић.

Vesna Bašić

Scroll to Top