ДОГОВОРЕНА САРАДЊА СА УНИВЕРЗИТЕТСКОМ БИБЛИОТЕКОМ У БРАТИСЛАВИ

ДОГОВОРЕНА САРАДЊА СА УНИВЕРЗИТЕТСКОМ БИБЛИОТЕКОМ У БРАТИСЛАВИ

У четвртак 30. 3. 2023. године делегација Архива Војводине (директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, помоћник директора Кристијан Обшуст и оператер у процесу дигитализације Владимир Мучибабић), у пратњи саветнице премијера Владе Словачке Републике задужене за дијаспору и културну политику, Ивете Галбаве (Iveta Galbavá), посетила је Универзитетску библиотеку у Братислави (Univerzitná knižnica v Bratislave).

Током обиласка ове престижне установе, изузев рада појединачних одељења, делегацији Архива Војводине представљени су и раритетни примерци „старе и ретке књиге” који представљају саставни део збирки ови институције. Између осталог, посебно су презентоване збирке старих и ретких књига које су везане за српску културу, као и Збирка „Исламских манускрипта” који потичу из приватне збирке сарајевског бега „Сафвета-бег Башагић-а” која обухвата манускрипте и архивску грађу датирану од 12. до 19. века од непроцењиве вредности и која је проглашена светском културном баштином Унеска у категорији „Memory of the World” 1997. године.

На радном састанку одржаном након детаљног обилска неколико средњовековних објеката Универзитетске библиотеке, одржан је радни састанак са генералном директорком ове институције, инж. Силвијом Стаселовом (Ing. Silvia Stasselová). Након презентовања основне и пројектне делатности Архива Војводине, договорена је стратешка сарадња са овом престижном институцијом, пре свега у контексту изложбене и издавачке делатности при чему су дефинисани средњерочни заједнички пројекти у контексту промоције књига и изложби.

Scroll to Top