ПРЕДАВАЊЕ – ИСТОРИЈА ВОДЕНОГ ЗНАКА

У Галерији Архива Војводине је 4. октобра 2016. године, у сарадњи са Српско-немачким друштвом ВАНДРОВКА, одржано стручно предавање о историји воденог знака и израде папира. Предавање, које је пратила богата видео презентација, је одржао филигранолог Ђерђ Мор уз уводну реч архивисте Зорана Стевановића.

Слушаоци су се упознали са развојем производње папира од Кине почетком 2. века до савременог фабричког папира. Приказани су технолошки изуми кроз историју: воденице са батовима, ветрењаче са холандерима, сита са двоструким рамом, водени знаци. Централни део предавања се односио на употребу воденог знака, на његов значај као искључиво европског изума и улогу у означавању робне марке, односно порекла и квалитета папира. Нарочито је била занимљива прича о уметности израде воденог знака и о богатству употребљаваних мотива кроз векове: крст, воловска глава, котва, теразије, кардиналски шешир, вепар, сирена, маказе, једнорог, мач, бокал, три брда.

Поред предавања, посетиоци су уживали и у изложби водених знакова прецртаних са старих рукописа. Такође, посетиоци су помоћу просветљивача могли да посматрају водене знаке на оригиналним архивским документима.

 

 

Scroll to Top