Истраживањe докумената у Хрватском државном архиву

Двојица запослених у Архиву Војводине, Зоран Стевановић, виши архивиста и мр Дејан Јакшић, архивски саветник, службено су боравили у Загребу од 24. новембра до 7. децембра 2019. године, где су истраживали архивску грађу у Хрватском државном архиву.

У оквиру пројекта Српске привилегије, архивисти су истраживали првенствено архивску грађу која се односи на подручје Војне границе: Карловачког и Вараждинског генералата, Банске и Славонско-сремске војне границе, али и на територије које су припадале цивилној Хрватској у саставу Краљевине Угарске и Хабзбуршке монархије. Прегледано је двадесет архивских фондова, тј. грађе која је настајала од 15. до 19. века на немачком и латинском језику. У читаоници су им, према уобичајеној пракси, била доступна архивска информативна средства и архивска грађа. С обзиром на захтеве и правила заштите, архивска документа су могли да користе углавном у дигиталном облику или на микрофилму, а само мањим делом су им била доступна и оригинална архивска документа. Са колегама из Хрватског државног архива договорено је скенирање одабраних докумената и уступање снимака за потребе пројекта Српске привилегије, и публиковање у Републици Србији.

Осим Хрватског државног архива, архивисти су током свог боравка у Загребу били и у Српској православној цркви. Присуствовали су Литургији у Саборном храму Преображења Господњег и предавању „Значај поста за духовни живот”, у оквиру Божићног циклуса предавања, које је одржао Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије. Такође, митрополит их је угостио у просторијама Митрополије, где су разговарали о историји српског народа и положају Срба у Хрватској, као и о пројекту Српске привилегије. На празник Ваведења Пресвете Богородице, у организацији Српске православне цркве, архивисти су били гости древног манастира Лепавина, где су присуствовали Литургији и празничној трпези љубави.

Поред тога, архивисти су посетили и Архив Срба у Загребу. Колеге су им уз стручно вођство показали архивско-музејско-библиотечки фонд који се чува у овом архиву, а затим су разменили искуства у вези са прикупљањем, чувањем и заштитом културних добара.

 

Scroll to Top