Истраживањe у Аустријском државном архиву

Истраживањe у Аустријском државном архиву

Архивисти Архива Војводине, Зоран Стевановић, виши архивист, и мр Дејан Јакшић, архивски саветник, службено бораве у Бечу од 8. до 21. августа 2021, где за потребе пројекта Српске привилегије истражују архивску грађу у Аустријском државном архиву. У издвојеном Одељењу овог архива, тј. у Дворском, кућном и државном архиву, које се налази у посебној згради на Миноритенплацу, архивисти су истраживали грађу четири архивска фонда. Свој рад, наставили су у Централном архиву у Нотендорфергасе, где истражују грађу још три архивска одељења: Ратног, Општег управног и Финансијског и дворско-коморског архива.

Целокупно истраживање ће обухватити документа која се чувају у десет архивских фондова и збирки, чије је време настанка од 16. до 19. века. Архивска документа сведоче о животу, друштвено-политичком положају и привилегијама Срба у Хрватској војној граници, Горњославонској војној граници, Банији, Лици, Далмацији, Банату и другим областима где се кроз историју распростирао културни и етнички простор Срба.

Приликом истраживања у Аустријском државном архиву, архивистима Архива Војводине је највећи део архивске грађе доступан у оригиналу, код неких фондова и уз помоћ детаљнијих информативних средстава, док је мањи део архивских докумената у облику фотокопија, јер је оригинале, према мировним споразумима након Првог и Другог светског рата, Аустријски државни архив предао архивима других држава.

Са колегама у Бечу договорени су услови за снимање и дигитализацију одабраних архивских докумената и уступање снимака за потребе пројекта Српске привилегије.

Током боравка у Бечу, архивисти Архива Војводине су посетили Српску православну цркву. У Саборном храму Светог Саве присуствовали су Литургији на дан Светих мученика Макавеја. Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски господин Андреј (Ћилерџић) представио је архивисте верницима у цркви и угостио их у просторијама Епархије. Разговарали су о значају пројекта Српске привилегије; заштити, истраживању, сређивању и обради архивске грађе која сведочи о историји Срба у Хабзбуршкој монархији и Бечу, дугој више векова; о активностима Српске православне цркве и Епархије у Бечу; као и опремању свечаног салона Владичанског двора. У салону се налази изложбена поставка дигиталних копија архивских документа о знаменитим Србима који су живели и радили у Бечу, као и портрета великодостојника Српске православне цркве (изложбу је приредио Државни архив Србије). Збирка портрета заступљена је и у осталим просторијама Владичанског двора.

Архивисти су се такође састали и са господином Марком Сарићем из Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета”, са којим су разговарали о стручном раду и активностима Архива Војводине, односно о раду Друштва на очувању српске културе, језика и писма у Бечу и Републици Аустрији. Као допринос њиховом културно-просветном раду и сарадњи Друштва и Архива, архивисти су поклонили књиге, издања Архива Војводине. 

Scroll to Top